« Predhodnji Kako izboljšati življenje vaši papigi Naslednji»

Vsebina članka:

Za razliko od večine divjih ptic, ki se odzivajo nagonsko, je obnašanje papig ravno nasprotno – sproščeno in brezskrbno, so neverjetno zabavne in po naravi zelo radovedne.

Zgoraj omenjene kvalitete kažejo, da je za papige značilno, da so neverjetno inteligentne. Igrivost papig ne opažamo samo med udomačenimi vrstami, ampak tudi v naravi, v njihovem naravnem okolju. Igrajo se z različnimi predmeti, kot so vejice, kamnički... Mečejo jih naokrog, jih vlečejo ali pa letajo z njimi, druge pa jim jo poslušajo vzeti. V Braziliji so opazovali papigo, ko je na tleh pobirala kamničke, jih nesla visoko na drevesa in opazovala kako padajo. To ni naredila samo enkrat, ampak je to opazovanje trajalo kar celo uro. Veliko vrst je, ki so izredno igrive in aktivne. Sam imam doma par Pionitesov – leucogaster xanthomeria, vrsta, ki je hiperaktivna. Pri miru samo takrat, ko se prehranjuje ali spi, drugače pa igrače, igra, igrače, igra. Podobni so tudi živobarvni polinezijski papagajčki (lorikeets – mavrični lori). Ko hlinijo medsebojno borbo ali se z nogami obesijo na glavo navzdol ali pa se valjajo po tleh kot majhni otroci.

Udomačene papige zelo uživajo, če so v lastnikovi bližini. Uživajo, če jih božate po prsnem košu, glavi, vratu al ušesih. S takim ravnanjem posnemate na nek način njihovo medsebojno čiščenje perja, ki si ga papige privoščijo z drugimi člani ali samci. Takšno božanje lastniku tudi pomaga pri navezovanju papige nanj in pri oblikovanju odnosa med lastnikom in papigo. Udomačene papige, ki jim samo dovolimo svobodno plezanje po zunanjem delu kletke, s tem dobijo popolnoma drugačno, novo dimenzijo v vsakdanjem življenju. Počnite to vsak dan, kajti papiga bo zelo vesela in sproščena. Namenite ji prostor v hiši za igralnico, npr. kuhinski pult, ki lahko zanjo predstavlja pravo avanturo.

NAJ HRANA IZGLEDA PRIVLAČNO

Našim pticam lahko popestrimo življenje tudi z hrano, tako da večje koščke sadja obesimo na razne vejice, ali da visijo iz stropa. To zanjo lahko postane izredno zabavno, ko se trudi sneti koščke in ko ji uspe, jih uspešno drži, ter se poigrava. Papige so izredno dobre poznavalke hrane. Zelo dobro razločijo med zelenjavo kupljeno v trgovini, ali med zelenjavo, ki ste jo pridelali doma. Moja Abby – eklektus se določen čas ni hotela dotakniti paradižnika. Po dolgem času sem spoznal, da ji gre paradižnik pridelan doma zelo v slast, tistega iz trgovine se ne dotakne.

PAPIGE IN IGRA

Igrala so zelo pomembna v življenju naših papig. Pogosto se zgodi, da določene papige igrače ignorirajo ali se jih celo bojijo, kot siva papiga – jako, vendar ko spoznajo namen, igrače postanejo izredno terapevtsko sredstvo, s katerimi se igrajo daljša časovna obdobja. Priporočljivo je, da jim jih pogosto menjamo, saj se po določenem času naveličajo, enako kot majhni otroci. Moje mnenje je, da nobena kletka ne bi smela biti brez igrač. Zelo se zabavajo in uživajo, če jim nastavite ali skrijete lešnike, orehe v razne kotičke kletke. Na trgu danes prodajajo veliko različnih pomagal, igrač, vrvi, gugalnic in to iz vseh mogočih materialov neškodljivih za papige. Seveda pa se rade igrajo tudi z drugimi stvarmi kot so žogice iz papirja, jajčne lupine. Izogibajte se tankih najlonskih vrvic, saj si z njimi lahko prerežejo jezike, ali celo obesijo. Vejice sadnega drevja so ravno tako lahko idealno terapevtsko pomagalo.

ALI STE KDAJ POMISLILI – OKNO V SVET

Če je le mogoče naj kletka stoji ob oknu, ali pa jim vsaj občasno dovolite pogled skozi okno. Pazite, da jim ne sije direktno sonce – ne pozabimo da ptice lahko zadane kap zaradi sonca. Drugače pa jim pogled skozi okno lahko pomeni neverjetno zanimivost. S svojim neverjetnim vidom opazijo vse aspekte gibanja. Opazili boste, kako gledajo v nebo in opazujejo oblake kako se premikajo, ali kako sledijo gibanju predmeta ali stvari, ki sta vam nevidna.

Papige, kot vse živali, ki jih imamo za hišne ljubljenčke, potrebujejo stalno družbo. Če odidete od doma za daljše obdobje in pustite papigo samo doma, se lako razvije v introvertirano (vase zaprto) osebnost.

Iluzorno si je predstavljati, da radio ali TV, ki ju pustimo prižgana, lahko nadomesti prisotnost lastnika. V nobenem primeru to ni mogoče. Pogosto slišimo in tudi sam sem se pogosto spraševal zakaj nekateri govorijo da je to v redu. Mogoče za papige, ki ne slovijo kot dobri govorniki. Pri dobrih govornikih pa mogoče celo doživimo negativni vpliv. Kajti ptica se lahko nauči govoriti besed, ki nam ne ustrezajo. V neki reviji sem prebral da se je amazonka naučila in kasneje ponavljala samo – prometna obvestila, prometna obvestila, prometna obvestila. V istem članku pa je pisalo, da je drugi lastnik imel radio na kanalu, kjer so cele dneve predvajali disko glazbo. Konec je bil tak, da je papiga končala s svojimi zvoki in oponašanji kot umobolen disc jockey. Zato. Najboljša zamenjava za TV ali radio ste vi, posvetite ji nekaj časa dnevno in pa kletka z raznimi pomagali v obliki igrač. Več igrač, več različnih barv, boljše bo.

Večina papig ima neverjetno velike potenciale za učenje in zabavo, vendar pogosto zaradi naših napak postanejo disfunkcionalne. Obogatimo prostor v katerem papiga živi, posvetimo jim nekaj časa dnevno, uredimo kletko da bo zanimiva, pazimo na dobro prehrano ... kajti če bomo prostor v katerem naša papiga živi bogatili, bo ostala uravnovešena in zadovoljna. TO BI TUDI POMENILO. DA NUDITE SVOJEMU LJUBLJENČKU VSE, KAR JE NAJBOLJE ZANJO.

Pa veliko užitkov z ljubljenčkom!

Sekardi Robert



Ogledov: 14206 Obvestite prijatelja o tem članku