« Predhodnji OPOMNIK ZA SREČNO ŽIVLJENJE NAŠE PAPIGE - HAPPY LIFE Naslednji»

Vsebina članka:

Opomnik s katerim preverimo osnovne elemente za aktivno, živahno in zdravo življenje naše papige. Papige v naših domovih so popolnoma in v celoti odvisne od naše oskrbe. Od naše oskrbe pa je odvisno tako fizično kot psihično zdravje papige.


Z klikom na sliko se vam slike povečujejo !

KLETKA - TEMELJ ŽIVLJENJA NAŠE PAPIGE

Najpomembnejša stvar, za katero si moramo vzeti čas, predvsem pa trezen razmislek pred nakupom. Naš ljubljenček bo namreč tam preživel del življenja. In pri marsikateri družini zaradi službenih in ostalih obveznosti to ni majhen del njihovega življenja. Velika zmota !! Nekateri bi rekli. Naša papiga ne potrebuje ravno ogromne kletke, saj bo veči del dneva spuščena ! Pa je to res ? Ali je to samo lastno zavajanje, nevednost, neznanje ali pa težava pred nekoliko večjim finančnim izdatkom ?? Hodite v službo ? Imate otroke ? Mogoče še kakšne popoldanske obveznosti ? Mogoče radi preživite vikende v naravi ali na izletih ?
Koliko časa bo realno papiga izven kletke ob vseh vaših aktivnostih in obveznostih ? Mogoče od 17.00 pa do 22.00 ko gre spat. Kaj pa ostali čas dneva ? Mogoče v klekti ?
Seveda dan dnevu ni enak, vendar pa je potrebno narediti pošteno in realno sliko in se ne slepiti. Kletka bo dom naše papige in za njeno psihofizično zdravje je potrebno razmišljati o kletki, ki bo primerne velikosti, varnosti, predvsem pa kvalitete, kajti kletka je pogosto dolgoleten nakup.

KLETKA. Temelj. In pri kletki se nikoli ne prihrani denarja, ravno obratno. Lahko ga izgubimo pri veterinarjih zaradi utesnjenega prostora in temu posredno psihičnih bolezni zaradi katerih trpi naša papiga zaradi utesnjenosti.

V kolikor nimamo v hiši, stanovanju dovolj prostora za veliko kletko, potem je boljše v kolikor razmislimo o nakupu manjše papige, kateri lahko ponudimo ustrezno velikost kleltke.

PAPIGA + PREMAJHNA KLETKA ( KER IMAMO PREMALO PROSTORA V STANOVANJU ali zaradi drugih razlogov ) = psihofizične težave naše papige

PRIMERNO MESTO ZA KLETKO

Kletka mora biti na takšnem mestu, da se papiga v njej počuti varno. Nekje v naši bližini, kjer lahko vizualno spremlja dogajanje v hiši, stanovanju, nas ima na očeh. Stran od toplotnih virov kot so radiatorji in podobna grelna telesa. Stran od prevelikega hrupa, prepiha, direktnega udara sonca...............predvsem pa. Ne v drugem prostoru, kjer se večidel dneva nahaja naša družina. Udomačena papiga trpi v kolikor ne more biti v naši bližini, nenehno pa sliši naše glasove.

RAZLIČNE IGRAČE, VRTEČI SE DELI, RAZLIČNE VRSTE PALIC, VRVI.....

Tukaj igra domišljija pomembno vlogo. In ravno kletka je tista, ki prenese čim več različnih pomagal in pripomočkov za raziskovanje in igro papige ko je v kletki. Spet smo pri kletki. V kolikor je le ta premajhna, gre v njo bistveno premalo igrač, pripomočkov ........... konec. Prostora je premalo in posledično nimamo prostora za zares kvaliteno ureditev kletke.

Igrače - lesene, akrilne, vrvi, zvončki, vrteči krogi, veje za sedenje, kakšna terapevtska palica za brušenje kljuna in krempljev, predvsem pa sveže veje, z listi, popki, poganjki....... Te morajo biti redno na razpolago papigam da zadovoljujejo svoje unićevalske nagone po glodanju.

Skratka oprema kletke je zelo pomembna. Čim bolj živahno, pestro ter čim pogostejšo zamenjavo različnih pomagal. Papiga je kot otrok. Popolnoma nič nam ne pomaga v koliko imamo v kletki igrače, ki pa se jih papiga ne dotakne. Zato je potrebna menjava različnih pomagal, premeščanje iz enega dela kletke v drug del........... papige hočejo novosti, novosti, novosti. Monotonost jih ubija. Monotonost je za papige največji strup in psihično trpljenje.

Papige se naveličajo enake ureditve kletke v kratkem času. In to je potrebo upoštevati. Bil sem pri nekom, ki ima že več kot pol leta ene in iste igrače na enakih mestih v klekti. To se ne sme dogajati.

Z pravilno izbranimi in redno dopolnjevanimi igračami aktiviramo njihovo aktivnost, radovednost, predvsem pa zaposlitev. Zaposlitev papig pa je nujno ptrebna za njihovo zdravje.

NOBENA KLETKA V KATERI JE PAPIGA - HIŠNI LJUBLJENČEK NE MORE IN NE SME BITI MANJ KOT DVAKRAT TEDENSKO POPOLNOMA SPREMENJENA IN DOPOLNJENA Z NOVOSTMI. OBVEZNO !

Pestro, živahno....... uporabimo vso svojo domišljijo in papige nam bodo hvaležne.


AKTIVNE IGRAČE ZA AKTIVACIJO MOŽGANOV

Lesene igrače za uničevalske nagone in grizenje so vrsta igrač. lahko so iz različnih mehkih dreves ali nekoliko bolj trdih. Pomembno je, da jih papige lahko načnejo. V kolikor je les pretrd in ga papige ne morejo uničevati košček za koščkom, potem takšen les postane papigam nezanimiv in igrača nima svojega namena.

Aktivne igrače pa so igrače ki so najpogosteje iz neškodljivega in nelomljivega akrila, ki pa imajo namen, da aktivirajo papige v njihovi bistrosti in razmišljanju.

Takšne igrače so različnih oblik, najpogosteje iz prozornega akrila. Pogosto različni prozorni tulci, lončki........ v katere se dajo papigine dobrote in le te pogosto ure in ure razmišljajo in se ukvarjajo s tem, kako bi prišle do priboljškov. Orehi, lešniki, arašidi.............

Nekaj je zadovoljitev papiginih potreb po grizenju in glodanju, nekaj za igro ter nekaj, kar zaposli papigo za določen čas, ko razmišlja in se ukvarja na vse mogoče načine da poskuša priti do dobrote.

Vse takšne stvari imajo samo en namen. Razbiti monotonost življenja papige, predvsem pa brezdelja in neaktivnosti.

Nič ni hujšega kot zdolgočasena, nezainteresirana papiga, ki čepi na palici po cele dneve in ne ve kaj bi sama s seboj.


IGRALNICA

Brez nje ne gre. Ali jo naredimo sami z nekaj domišljije ali kupimo že narejeno in jo dodatno opremimo še sami je stvar odločitve posameznika. Papiga mora imeti prostor, kjer se lahko zadržuje v naši bližini ko smo doma in je lahko spuščena. Samostoječa ali obešena na steno, ali na koleščkih........ ni pomembno, pomembno je, da je čim bolj pestra, živahna z različnimi pomagali, vrvmi, skratka takšna, da je zanimiva za igro in aktivnost papige.

V koliko imamo kletko ob steni. Kaj je nad kletko ? Najpogosteje nič. Na nosilce pritrdimo ploščo, na njo montiramo kakšne veje, vrvi......... na njih igrače.......... in igralnica je končana. Zelo enostavno.

Moramo vedeti, da papiga čuti svobodo. Pa naj bo to samo v bližini kletke, papiga čuti svobodo. Veliko bolj zadovoljna bo.

Obvezno. Za kvaliteto življenja papige - brez igralnice ne gre.

ČISTOČA

Danes na tržišču obstaja mnogo neškodljivih sredstev, ki uničijo vse bakterije in ostale stvari na mestih, kjer se papige zadržujejo. Kletka, dno kletke, igrače, igralnice............... redno čiščenje.


PREHRANA

Za kvaliteto življenja in zdravje, negovanost perja, živahnost., radovednost....... PREHRANA. Potrebno si je vzeti čas in pravilno ter postopno socializirati papigo v prehrani. V kolikor ste kupili papigo pri vzreditelju, ki obvlada tehnike, predvsem pa navade papig, bo že mladička ki gre v novi dom pripravil, da je vajen pestre in raznovrstne prehrane.
V kolikor pa ne, potem je delo novega lastnika. Papige za zadovoljevanje svojih potreb po zdravju potrebujejo vse potrebne elemente, ki zadovoljijo njihove potrebe.
Semenska hrana, oreški,sadje, zelenjava, briketi, kalčki, trdo kuhana jajca, sir, skuta, sadni jogurti, tropski jajčni prah, masleni keksi, tudi naša prehrana s katero se prehranjujemo ljudje - krompir, testenine, riž.. ( ne preveč sladka, poprana,......... ). divji plodovi in sadeži, veje z listi in poganjki......... in še mnogo drugih stvari.

Papiga ne zna in ne more povedati, da ji nekaj kronično primanjkuje, ne more povedati da jo nekaj boli, ne more povedati da ji manjkajo v organizmu vitamini, minerali, mikro elementi, aminokisline...........

Ne pozabimo ! Naša vztrajnost je odločilnega pomena pri prehrani. V kolikor papiga ne uživa raznolike prehrane, je samo od nas odvisno njeno zdravje. Včasih nekaj tednov, mogoče mesecev, včasih tudi leto dni, preden papigo prepričamo v nove okuse, nove oblike hrane.

V kolikor popustimo mi, potem papiga ne bo nikoli tista prava papiga, kajti iz meseca v mesec se zdravje ne more izboljševati, pač pa obratno.

Leto dni, pa leto dni. Vztrajati na prehrani in en dan nam bo vse poplačano. Papiga bo uživala veliko različnih stvari in veselje jo bo opazovati, ko bo umazana po celem kljunu.

Saj veste kako gre tisto. Kdor popusti - v življenju izgubi. Zmagujejo tisti, ki v življenju nikoli ne popustijo.

Prepogosto poskušamo teden ali mesec in vržemo puško v koruzo in si rečemo. Ah, naša papiga tega ne mara. Napaka lastnika. To ni zmagovalna formula. Kdo bo zmagal - jaz ali papiga ? Kdo je močnejši karakter jaz ali papiga ? Draga moja ljubljenka papiga, za tvoje zdravje je najboljše da vztrajam v raznovrstni prehrani kolikor dolgo bo potrebno.

Moraš biti zdrava ,ker te imam zelo rad.


NARAVNA SVETLOBA - VSAJ NEKAJ UR NA DAN

Poleti ponavadi nimamo težav, kajti temperature so primerne da lahko papigo vsakodnevno izpostavimo dnevni - naravni svetlobi ki je ključnega pomena za zdravje.
Zimski čas pa je tisti, ki nam za pet do šest mesecev zapre možnost, da papigo prenesemo na balkon, teraso............. in takrat moramo uporabiti kakšno izmed specialnih žarnic, ki jo namestimo v bližino kletke ali stojala - igralnice in prižgemo za vsaj nekaj ur dnevno.

Nažalost brez naravne svetlobe pri papigah ne gre. Ne glede na to, da jih pogosto kopamo, perje postane suho, krhko, lomljivo, težje se obnavlja, papiga pogosto prične s kljunom lomiti vršičke perja, tulce novoraslega perja in težave so kaj hitro prisotne. Ključnega pomena je vitamin D3, ki ga papiga dobi samo z naravno svetlobo. Poleg perja, pa je vitamin D ključnega pomena za absorpcijo kalcija iz črevesja in s tem za zdrave kosti in mišice.
Sončni žarki, ki sevajo skozi šipo, nimajo ultravioletne svetlobe.

Seveda je v prodaji mnogo različnih stekleničk z vitaminom D3, vemo pa ,da le ta nikakor ni primerljiv z vitaminom iz naravne svetlobe in ga ne more nadomestiti.

Alternativa naravni svetlobi je zaenkrat vsekakor bela svetloba, ki jo proizvedejo specialne žarnice.

Nudijo važno ultravioletno svetlobo - UVB svetlobo, ki je posebno pomembna za reflekcijo peres ( bleščečnost perja ). Igra pomembno vlogo v mesecih, ko zaradi vremenskih pogojev, ptic ne moremo izpostavljati naravni dnevni svetlobi. Raznovrstno sadje in zelenjava ter ostala prehrana se zdijo papigam okusnejši in neješčim papigam se z ultravioletno svetlobo stimulira tek. Ultravioletna žarnica je pokazala izvrstne rezultate pri skubljenju peres. Vitamin D3 je pomemben in nenadomestljiv za zdrav razvoj okostja - skeleta. Trtična žleza zbira vitamin pre - D3 iz krvnega obtoka in ga koncentrira v žlezni izloček. Ta pa je izpostavljen ultravioletni svetlobi ko ptica širi in čisti perje. Pri naslednjem čiščenju peres, izločino papiga zopet zaužije kot obžarčeno in tako ti izločki kot vitamin pre - D zaidejo spet v telo, kjer jih ledvica in jetra predelajo v vitamin D3. Najpogosteje se uporabljajo varčne žarnice, ki svetijo z močjo 100 W. Oddajajo popolnoma belo svetlobo. Namestimo jo v bližino kletke ali mesta, kjer se papiga naveč zadržuje. Namenjene vsem vrstam ptic - hišnih ljubljenčkov kot tudi profesionalnim vzrediteljem, ki zaradi naravnih pogojev ( pozna jesen, zima ) ne morejo papig in ostalih ptic redno izpostavljati življenjsko pomembni dnevni svetlobi.

Naravna svetloba vsakodnevno ko temperature to možnost dopuščajo in pa pomoč specialnih žarnic so ključnega pomena za lepo, negovano in bleščeče perje našega ljubljenčka.


KOPANJE PAPIGE

Večina papig, ne glede na področje bivanja, se najpogosteje zadržujejo okoli voda in zajetij. Vsakodnevno jutranje kopanje je pri njih naravna stvar, tako kot pri ljudeh. Z kopanjem si uravnavajo vlažnost perja in kože, si čistijo in negujejo perje, ki je ključnega pomena za njihovo preživetje. Z rednim kopanjem imajo papige zelo negovano in bleščeče perje.


Kopanje. Vsaj dvakrat tedensko. Še bošlje vsak drugi dan. Kopanje spada k obvezni negi papige.

Pozornost po kopanju. Nobenega prepiha ali nizkih teperatur.
In raznih fenov in brisač in podobno. papiga naj se nad kadjo ko jo držino na prstu nekajkrat otrese in potem jo damo na stojalo, v kletko....... in ni lepšega kot opazovati jo, ko prične svoj ples čiščenja in nege pero za peresom.

In še najpomembnejše. Kopanje avtomatsko stimulira papigo k aktivnosti.

SPANJE - DOSLEDEN RAZPORED ČASA ZA SPANJE

10 - 12 ur je potreba papig po mirnem počitku. Mirno mesto, kjer se papiga lahko intenzivno odpočije je nujno za dobro zdravstveno stanje papig. Kletko ponoči pokrivati ali ne ? Vprašanje, ki nam lahko odpre dva odgovora. Pokrivati da ali pokrivati ne.
Slišim da mora biti kletka ponoči odprta ( ne pokrita ), ker papige padajo iz prečk ???
J Ameriške papige živijo visoko v krošnjah dreves, kjer tudi podnevi skorajda ni svetlobe. Ko pa se stemni, je med goščavjem skorajda 100 % tema. In v kolikor padejo iz drevesa 30, 40 ali celo več metrov globoko ?

Kletko se ponoči pokriva. Popoln mir in trden spanec je tako kot za ljudi, nujnega pomena za dobro počutje papig.

Naš Jaka ima pokrito kletko vsak večer in nimamo nikakršnih težav v zadnjih 4.5 letih njegove starosti.

Red in disciplina. Ko pride ura 21.00 on že avtomatsko prične - Jaka aja,aja............ to je njegova ura. 21.00. vsak večer ob enakem času - aja,aja.........

Zjutraj v kolikor so papige pokrite papige ostanejo tihi toliko časa dokler jih ne odkrijemo. V kolikor niso pokrite pa se z prvim jutranjim svitom pričnejo oglašati.

Miren in kvaliteten spanec vsaj 10 - 12 ur dnevno - obvezno.

ZDRAVSTVENO STANJE - SPREMEMBE

Najpogostejše bolezni naših hišnih ljubljenčkov izhajajo iz dven stvari. Prva je podhranjenost, druga pa stres.
Pri podhranjnosti govorimo o hrani, ki jo ima papiga vsekakor dovolj, vendar je pogosto le ta napačno sestavljena. Fizično je papiga sita, vendar dobi s hrano premalo pomembnih elementov povezanih za zdravje.

Stres pa je stanje, ki poslabša zdravje papige zaradi njenega slabega počutja. lahko je to temperatura, presuh zrak, prepih, travme, ljubosumje, zdolgočasenost..........

Papige v naravi zelo dolgo skrivajo bolezen zaradi naravnih sovražnikov in takšen način so prinesle tudi k nam. Bolna papiga, ki v resnici izgleda popolnoma zdrava. To je njihov obrambni nagon.

V kolikor samo posumite na bolzen, se je potrebno takoj posvetovati z veterinarjem.

Najpogostejša bolezenska znamenja :

- izcedek iz oči in nosnih odprtin
- kihanje
- umazano perje okoli nosnih odprtin, našopirjeno perje, ........
- neješčnost
- povečana otopelost - nezaintersiranost za okolico
- prekomerno, neobičajno spanje podnevi
- hujšanje
- spremenjeni iztrebki ( ločiti med spremenjenimi iztrebki in iztrebki ki so
posledica mehke ali sadno zelenjavne hrane )
- vsakršna sprememba v njenem utečemem življenjskem stilu

Iztrebki so eden izmed pokazateljev zdravstvenega stanjapapige.
Normalni iztrebki so zelenkaste barve, lahko pa tudi rjave barve.
Kot omenjeno je gostota iztrebka povezana z vrsto hrane, ki jo je papiga uživala. papige ki se hraniji z semeni imajo goste in trde iztrebke, papige ki so uživale mehko hrano pa nekoliko redkejše z več urina.

Poemembno je vedeti, da se iztrebek lahko spremeni tudi zaradi dejavnikov kot so stres, razpoloženje papige..........

V kolikor opazimo drugačne iztrebke kot so ponavadi, takoj očistimo dno kletke ter podložimo bel papir, da se lahko prepričamo oz. točno vidimo spremembo.

POZORNOST NA NEVARNOSTI, KI PREŽIJO NA NAŠE PAPIGE

Pozornosti ni nikoli preveč in zato moramo biti nenehno pozorni na stvari, ki so našim papigam lahko nevarne.

- teflon ( v kolikor kuhamo v teflonu, naj papige ne bodo v istem
prostoru )
- cigaretni dim
- prehrana, ki škoduje papigam na mestih, kjer je na dosegu papige
- nevarne rastline
- aerosoli, eterična olja, parfumi
- čistilna sredstva, čistila in ostale kemikalije......
- električni kabli, feni, sesalci ki so priključeni na omrežje
- odprte WC školjke
- odprti akvariji z akvarijskimi ribami
- velike steklene površine
- ostali družinski člani - psi, mačke...........
- ter vse, kar je lahko papigam v nevarnost..........

DNEVNA RUTINA

Ne bo šlo večno. papige v naravi ne poznajo rutine. Akcija. Vsak dan, dan za dnem - akcija. In tega so vajene.
Največja nevarnost, ki preži na naše papige smo ljudje. Napake, ki jih pogosto naredimo.
Od izrazitega navdušenja, pričakovanja............. preden in ko papiga pride domov, do prvih tednov, mesecev in nekaj let, ko se posvečamo papigi, ji omogočamo veliko svobode, menjamo igrače, veje, skratka skrbimo za pestro in raznoliko življenje, pa do rutine, ki pri nekaterih pride do izraza ko je papiga nekaj let doma.
Papiga ni kuža, niti muca. Papiga je papiga in potrebuje nenehno zaposlitev, akcijo, aktivnost pa naj bo to prvo, peto, deseto, dvajseto leto starosti..........
Iz aktivnega življenja pogosto skozi leta prehajamo na neaktivno življenje papige, spremembe pa bodo zagotovo vidne na našem ljubljenčku.
Najbolj drastična pa je zagotovo tudi najtežje ozdravljiva - puljenje perja.

OBVEZNO USMERJANJE NAŠE POZORNOSTI K NENEHNEMU AKTIVNEMU ŽIVLJENJU NAŠE PAPIGE - VSAK DAN

OSNOVNA SOCIALIZACIJA



Sekardi Robert



se nadaljuje...........


se nadaljuje...........




se nadaljuje...........


se nadaljuje...........



se nadaljuje...........

















Ogledov: 24157 Obvestite prijatelja o tem članku