« Predhodnji KRATEK OPOMNIK OB NAKUPU VEČJE PAPIGE - OBVEZNO BRANJE Naslednji»

Vsebina članka:

KRATEK OPOMNIK OB NAKUPU PAPIGE - OBVEZNO BRANJE

Na spletni strani www.mytoos.com ste videli žensko z lepim belim ptičem na roki, ki zna reči »ljubim te« in sedaj hočete tudi vi doživeti to zadovoljstvo ter imeti svojo papigo. Naj vas malo razsvetlim preden naredite takšno neumnost, kot je hiter nakup kakaduja. Ampak kar imam povedati, se nanaša na vse večje papige, pa naj bo bodo to sivi žakoji, are, amazonke......... na nekatere bolj kot druge. Zapomnite si, vsaka ptica je osebnost zase in je produkt svojega okolja – tako preteklega kot sedanjega.

Dober posel se meri šele na koncu. S tem mislim, da če kupiš zdravo, udomačeno, ročno hranjeno papigo, kletko visoke kvalitete in dobro hrano, boš imel dober začetek s svojo papigo. Za vzdrževanje zdravja in zadovoljstva take papiga pa ji je potrebno nuditi zadostno pozornost in ljubezen, stimulativne igrače, igralnico, svežo zdravo hrano, disciplino, socializacijo, rutinsko skrb za zdravje in pozitivno zdravo okolje. Lahko posvojite papigo, ki prihaja iz skoraj idealnih razmer, pa to ne zagotavlja, da bo papiga srčkano, crkljivo ali govoreče bitje. Možnosti, da bo vaša papiga taka, naraščajo s kvalitetno in konstantno oskrbo.


Kako je imeti večjo papigo? Poskusite tole:

a.) RAZSIPNOST … kupite za 50 eur špecerije in jo ob prihodu domov 80% vrzite v koš. Ponovite to nekajkrat na mesec. Papiga zahteva vežo hrano z dodatki peletov (ne semen) in so razsipni jedci. Če si ne morete privoščiti razsipnosti papig, si ne morete privoščiti papige.

b.) KLJUVANJE … vtaknite prst med vrata in jih zaloputnite. Imeti papigo pomeni biti pokljuvan, včasih močno, včasih zelo močno in včasih do krvi ali hujših poškodb. Papiga je lahko zelo temperamentna in njen odnos ljubim/sovražim včasih izgleda kot igra: ugani kakšne volje sem danes. Večji samci kakadujev so znani kot najstniki, ki jih razganjanjo hormoni. Če so ti samci v prisotnosti ženske z menstrualnim ciklom – POZOR!

c.) POVEZANOST … pripnite si pol kilograma težko stvar na roko in jo nosite 3 do 4 ure na dan vsak dan v tednu. Tak je občutek, ko imaš svojega ljubljenčka pri sebi. V primeru kakadujev, ti zahtevajo fizičen kontakt s člani svoje jate in ta jata ste vi. Če nimate časa ali želje, da bi zadovoljili njegove potrebe oziroma interakcijo s papigo, premislite svojo odločitev o nakupu papige.

d.) NERED … razmečite kuhano in posušeno kašo na tla. Pustite da se posuši in nato počistite umazanijo. To vajo ponavljajte minimalno trikrat na dan ves teden. To je podobno umazaniji in neredu, ki jo pušča papiga (hrana in iztrebki). Papir v kletki mora biti zamenjan večkrat na teden. Kletka, igračke, palice, igralnica in ostalo mora biti očiščeno vsaj enkrat tedensko, včasih tudi več – odvisno od papige. Vse ptice so po naravi čiste in porabijo več
ur na dan za čiščenje svojega perja. Ne bodite sebični in ne ignorirajte umazanije. Če ne nameravate porabiti svojega časa za čiščenje kletke in ostalega, potem papiga ni za vas.

e.) GLASNOST … nekatere papige niso glasne, nekatere so glasne, nekatere lahko vreščijo krajši čas, nekatere daljši čas. Ampak vse papige vreščijo, kričijo, pojejo ali govorijo. To počnejo, ko so srečne, ko so prestrašene, ko so jezne, kot opozorilo ali pa kar tako brez razloga. Če živite v stanovanju, lahko vaši sosedje postanejo vaši sovražniki. Ali vas kričeči glasovi motijo? Ste nervozna oseba? Če je hrup razlog, da bi vaši papigi poiskali nov dom, je sploh ne prinašajte v vaš dom.

f.) HRANJENJE … vsako jutro, preden odidete v službo ter vsak večer, takoj ko se vrnete domov, pripravite skledo svežega sadja in zelenjave ter svežo vodo. Kako pogosto jeste zunaj? Kako zdravo jeste? Za papigo bo potrebno nakupiti špecerijo ter kuhati zanjo, saj je ne smete hraniti z ostanki hrane. Če nimate časa za nakupovanje in kuhanje zase, kako boste imeli čas, da boste to počeli za papigo?

g.) VARSTVO … planirate počitnice, dopust? Veliko potujete poslovno? Uživate v nedeljskih izletih? Kaj če ste bolni, imate nesrečo ali umrete? Kam boste dali papigo? Najdite nekoga, ki vam bo pazil papigo, preden si jo nabavite. Lokalne trgovine z živalmi imajo mogoče prostor ampak … ali jim je zaupati? Starši, prijatelji, sosedje so dober izbor, a je potrebno pred tem preveriti, če sploh hočejo paziti na vašo papigo. Prišel bo dan, ko boste morali iz tega ali onega razloga dati vašo papigo v varstvo. Bodite pripravljeni na ta dan.

h.) ZDRAVSTVENA OSKRBA … rutinski pregledi pri veterinarju so nuja, kaj pa če bo potrebna nujna medicinska pomoč? Ali je veterinar za ptice v bližini, saj niso vsi veterinarji kvalificirani za ptice. Poiščite najbližjega veterinarja za ptice, preden ga boste potrebovali in seveda že prej primerjajte cene rutinske oskrbe napram nujni oskrbi. Krila in kremplje lahko sicer strižete sami, vendar pazite, žilice v krempljih in perju krvavijo, če jih odstrižete narobe. Ali imate denar za veterinarsko pomoč? Preverite vaše finančno stanje, saj so papige potratne od samega nakupa. Če ste morebiti na začetku naredili dober posel z »rabljeno« papigo, se lahko kasneje pri njej pojavijo dragi zdravstveni problemi.

i.) IGRAČE … Ste ročni z žago in vrtalnikom? Če ne, boste zapravili veliko denarja za igrače. Papige rade glodajo in žvečijo. Če si ne morete privoščiti takih igrač, si jih bodo papige našle same (pohištvo in ostalo). Papige ne morejo vedeti, koliko vam pomeni kakšna stvar v hiši, vse kar hočejo je glodanje, zato jim priskrbite veliko igrač. Igrajte se s svojo papigo, zapomnite si, da so inteligentne in rade uživajo v različnih aktivnostih. Igrače so nujne za zadovoljstvo in zdravje papig. Dodajte še ta strošek k proračunu za papigo.

j.) OBISKI … imate veliko obiskov? Vsakdo ne razume papig in nekatere ljudi sploh ne bi smeli spustiti v bližino papig. Bodite pripravljeni, da gostje ne bodo navdušeni nad vašo papigo, da bodo grobi do nje ali pa da bodo vašo papigo poskušali naučiti grdih besed, jo hraniti z ostanki hrane, da bodo kadili v njihovi prisotnosti, jih božali takoj za tem, ko so kadili in drugo. Korist vaše papige mora biti na prvem in glavnem mestu.

k.) KUHINJSKA POSODA … Teflon ubija! Veliko kuhinjske posode vsebujejo teflon, ki povzroča plin, ki hitro ubija ptice. Teflon lahko najdemo v veliko domačih aparatih; v pečici, toasterju, pekaču, fenu .. Če mislite, da samo enkratna uporaba takega aparata v bližini ptice ne škodi – se motite! Že enkratna uporaba oziroma hlapi iz takih naprav lahko ubijejo vašo papigo.

l.) STRUPI … nekatere rastline, dim, aerosoli, parfumi, sveče s stenjem iz kovine, razni osvežilci zraka, esenčna olja, nekateri spreji za lase, nekatera hrana kot avokado, kava, alkohol, čokolada. Vsakič ko pride nov izdelek na tržišče, pomeni to novo nevarnost za našo papigo. Potrebno se je seznanjati, da bi lahko novo nevarnost prepoznali in ne da bi jo šele preizkušali na vaši papigi, če je strupena. Če se ne morete odpovedati tem stvarem oziroma jih ne morete uporabljati stran od vaše papige, zakaj bi potem sploh zapravljali vaš čas in denar za papigo?

m.) ČAS … Vaša papiga potrebuje vašo pozornost določen čas v dnevu. Vsaka vrsta in vsaka ptica sta drugačni. Kakaduja lahko zadovolji že 20 minut trikrat dnevno, ampak srečen bo le, če lahko ure in ure presedi na vašem ramenu. Vsako jutro je potrebno pripraviti zajtrk, zamenjati papir v kletki in preživeti nekaj časa, seveda tudi kvalitetno, z vašo papigo. Ali
vam jutranje obveznosti to sploh dopuščajo? In ali so večeri izpolnjeni s šolskimi obveznostmi, delom iz službe, raznimi tečaji in podobno? Prosim, premislite, preden prinesete domov papigo, če ne mislite z njo preživeti dovolj tudi kvalitetnega časa.

n.) DISCIPLINA … Disciplina ni kaznovanje. Disciplina vzpostavlja trdno vez, spoštovanje, red, izobraževanje in sprejemljivo obnašanje za oba, tako za vas kot za papigo. Za vzdrževanje efektivne discipline se morate najprej naučiti, kaj se razume pod normalno obnašanje in kaj pod destruktivno obnašanje. To pomeni da morate BRATI in BRATI. Ali imate dovolj znanja, da boste vzdrževali efektivno disciplino tako vas kot vaše papige? Če ne, se pripravite na neuspeh, saj boste ogrozili dobro počutje vaše papige z nezavednim spodbujanjem obnašanja, ki bo papigo nazadnje odpeljalo v drug dom.

o.) IZOBRAŽEVANJE … izobražujte se o vrsti papige, katero hočete kupiti, posvojiti ali rešiti. Ali ta papiga ustreza vašim zahtevam oziroma željam? Potrebno je vedeti karakteristike tako zdrave papige kot možne vzroke za bolezni, naravno okolje, gnezdenje, vzreja in ostalo. Pridružite se društvu, obiskujte spletne strani, pogovarjajte se z drugimi lastniki papig. Zelo pomembno je, da se še nadalje izobražujete, saj boste s tem tlakovali široko cesto k dovršenem odnosu z vašo papigo. Če nimate želje in potrebe po novih znanjih, zakaj potem sploh želite papigo? Ker so papige cool? Ne bodite tako plitki. Posedovanje papige je zelo resna obveza, saj ste odgovorni za zdravje in počutje inteligentnega, čustvenega in živega bitja. Ne jemite tega zlahka, sicer vas bo teplo (tako bukvalno kot figurativno).

p.) OTROCI, OSTALE ŽIVALI …. Papige lahko jemljejo otroke ali ostale hišne ljubljenčke ljubosumno kot tekmece. Bodite pozorni na to! Še posebej, če planirate imeti otroka.

r.) NAKIT, OBLAČILA … večje papige lahko in tudi bodo odstranjevale drage kamne. Uhane in ostali nakit bodo odstranile brez ali pa tudi s koščkom mesa, na katerega je pritrjen. Papige ljubijo nakit in zelo rade demolirajo verižice v posamezne člene. Oblačila bodo dobila nov izgled, ko jih bo krojila vaša papiga, na primer majhne luknjice na rokavih in ovratniku. Vse, kar izstopa na vašem obrazu, bo deležno njihove igre, na primer uhan v nosu in podobno. Tudi
očala niso izjema. Če je tako obnašanje papige nesprejemljivo, je nesprejemljivo za vas imeti papigo.

s.) IZTREBKI … zgodi se in se bo dogajalo na vaših tleh, v kletki, igralnici, na vašem pohištvu in, res je, tudi po vas. Bolj pomembno je opazovati, kako iztrebek izgleda. Lahko vam pove, če je papiga bolna, ali če je pojedla preveč zrelo sadje, ali ni jedla dovolj drugih stvari in podobno. Kakci morajo biti očiščeni takoj, vsakodnevno. Papige so neurejene, niso pa umazane. Ne silite jih živeti v slabih razmerah, ker ste preveč zaposleni ali leni, da bi pospravili za njimi.

t.) DENAR … čeprav tudi nakup papige ni bil velik strošek, je tukaj še nakup kvalitetne kletke, ki zagotavlja dovolj prostora, igrače, hrana, priboljški, igralnica, palice (različnih velikosti za stimulacijo nog), osnovne veterinarske usluge, in seveda stroški nujne pomoči. Ne pozabite na škodo, ki jo papiga povzroči vam, komu drugemu ali stvarem. Imeti papigo in privoščiti si papigo sta dve različni stvari. Če si ne morete privoščiti vseh stroškov, ki nastanejo, si je raje ne nabavite.

u.) ZABAVA, LJUBEZEN, IGRA, SREČA … srečna in zadovoljna papiga naredi tudi svojega lastnika srečnega in zadovoljnega. Kar vam papiga vrača v zameno, ko se ukvarjaš z njo, je več, kot bi si lahko predstavljali. Življenje s papigo ni nikoli tako kot prej. Postanemo okupirani s papigo in vse naše življenje se vrti okoli nje, to je obveza za celo naše življenje. Če se nočete življenjsko vezati na papigo, si raje nabavite hišnega ljubljenčka s krajšo življenjsko dobo.


Vir: www.mytoos.com



Članek iz zgoraj omenjene spletne strani pripravil - DAMJAN MIKLIČ (lastnik parčka oranžnoglavih Pionitesov )



Ogledov: 18660 Obvestite prijatelja o tem članku