« Predhodnji PREHRANA ! FIGE, SMOKVE, FIGS.......... Naslednji»

Vsebina članka:


SMOKVE, FIGE, FIGS..........VPLIV FIG NA PAPIGE, MLADIČKE V RASTI.....KAJ JE TAKO POSEBNEGA V NJIH IN ZAKAJ SO TAKO POMEMBNE V DNEVNI PREHRANI VSEH VRST  PAPIG ?

V tem članku vam bom predstavil nekaj pomembnega v prehrani papig. Vsak se sprašuje kako lahko izboljša kvaliteto življenja svoji papigi in kot pomemben del tega je vsekakor tudi prehrana. Osebno se že dolgo časa ukvarjam z raznoliko prehrano za papige, katere stvari, koliko............ sadje, zelenjava, semena, briketi, dodatki kot so trdo kuhano jajce, jajčna hrana, med največjo kvaliteto seveda sodijo kalčki, .........pa testenine, kuhan riž, sladek krompir, sir, skuta......... in še mnogo drugih stvari.

Sam verjetno gledam na stvari drugače kot večina ljubiteljev in vzrediteljev, ki samo površno spoznavajo prehrano kot pomemben temelj v dolgoletnem zdravju papig.
Včasih med vrsticami koga vprašam ? Jabolko dajete papigi ? Zakaj ? In odgovor. Ja, zato ker ga ima naša papiga rada in zato ker je poln vitaminov. Drži. Odgovorim. In katere vitamine oz. kaj je v jabolku tako koristnega za papige ? Tukaj pa se odgovori končajo. In tako velja praktično za vse stvari s katerimi hranimo papigo.
Sam vedno iščem alternative v prehranjevanju papig, ki zadovoljijo njihov organizem tako na vitaminskem ,mineralnem kot na energetskem nivoju z vsemi potrebnimi elementi za zadovoljitev njihovih potreb.

Že nekaj časa sodelujem z večjo tovarno zdravil za papige v Avstraliji in pogosto mi svetujejo kakšno pomembno stvar, ki jo takoj potem preizkušam v praksi.
Z novostjo, za katero sem izvedel nekaj let nazaj, sem se pričel takoj intenzivno ukvarjati, predvsem pa preverjati pri kolegih pri nas in v tujini in zanimivo.Skoraj nihče ni uporabljal tovrstne prakse. Večina tako vzrediteljev kot ljubiteljev ni nikoli resno uporabljala v prehani fig. Zakaj ? Občasno že, ne pa intenzivno in vsakodnevno. Nekateri pa nikoli in kot zanimivost, še nikoli ni slišala o tem, čeprav imajo papige že vrsto let.

Glede na analize ki sem jih dobil, sem pričel z testiranjem in ravno v tem trenutku ( konec junija 2006 ) se prvi del testa zaključuje z izvrstnimi rezulati v prehrani papig.

In kaj je test sploh vseboval ? Test je vseboval prehrano z figami, kot dnevno prehrano. Dnevno se jedilniki niso v ničemer spremenili ( hranjenje je potekalo kot običajno ), papige pa so dnevno pričele dobivati večje količine fig med ostalo prehrano. Vsak pa dnevno v povprečju med 50 in 70 grami – odvisno od velikosti papige.

Že sam pričetek testa je bil več kot pozitiven, kajti večina papig je takoj prijela s kljuni za fige, ( logično, saj je to del prehrane mnogih vrst v naravi ) nekaj pa po nekaj naslednjih dneh. Dneve, tedne in mesece se je ponavljala enak zgodba. Fige vsak dan na jedilniku. Najpomembnejše je bilo, da so papige sprejele fige kot del vsakdana v svoji prehrani.

In prišel je tudi dan x. Par eklektusov se je pripravljal na svoje poslanstvo – mladičke.
Seveda sem izbral par eklektusov ki mi popolnoma zaupa, da dnevno lahko pregledam gnezdo, vzamem mladička iz gnezda da ga lahko stehtam, preverim njegovo stanje, ........ ( pri večini parov večjih papig seveda to ni mogoče ) ter nadaljujem z testiranjem – vpliv fig na rast mladičkov.
Že ko je samička sedela na dveh jajčkih sta dobila dodatno posodico, katera je bila nenehno vedno napolnjena z figami. Dnevno sem spremljal težo posodice in težo fig ki sta jo dobila in koliko gramov fig sta dnevno poleg ostale prehrane pojedla.

2.april 2006.

Mladiček se je izvalil. Prvi, drugi, tretji, četrti.............dan in tako naprej.
Vsak dan je samček najprej pregledal posodico z figami, šele nato posodice z sadjem in zelenjavo, kalčki, Th tropicalom...... trdo kuhanim jajcem...........in ostalimi dobrotami.

Mladiček se je razvijal in rastel izredno hitro – izredno hitro pridobival na teži.
Vsak dan je tehtnica pokazala izrazit napredek in pri šestih tednih in pol starosti je mladiček ( pri dobrih treh tednih se je pokazal spol mladička – samička ) že dosegel velikost svoje mame. Tehtnica pa je pokazala 295gramov, kar je izredno za to starost podvrste solomon.

Na današnji dan ko to pišem je bila samička stara točno 60 dni in kar je najpomembnejše – tehtala je 330 gramov. ( teža odrasle, spolno zrele samičke solomon eklektus je med 350 – 410 gramov )

Poraja se vprašanje ? Potem je mladiček predebel in zamaščen ? Nemogoče, kajti fige so izreden vir energije, moči, hitro nasitijo, predvsem pa popolnoma neredilne.

Del testa je končan, pričel pa se bo drugi del testa, ki bo vseboval narejeno mešanico fig kot dodatek prehrani za ročno hranjene mladičke.

IN KAJ JE TAKO POSEBNEGA V FIGAH ?

Figovec ali smokovec je dobro poznana rastlina vsem zemljanom, ki izvirajo iz Vzhoda, vendar jih danes najdemo tudi v vseh toplejših evropskih deželah ob Sredozemskem morju. Na voljo pa so nam celo leto.
Že egipčanski zdravilci so 1500 let pred Kristusom poročali o figah v boju proti bolezni in sadež, ki telo vzdržuje z močno energijo.

Kaj ima vse to z našimi papigami ? Vse. Namreč fige so del naravne prehrane papig. Rastejo skoraj povsod tam, kjer papige tudi živijo. So nekoliko manjše kot gojene vendar z skoraj identično sestavo plodov. V Srednji Ameriki raste F. Cotinifolia, indijski smokovec – F. Indica, Indonezija, Avstralija – F. Retusa, ......... in pa mnoge divje vrste fig, ki rastejo v J Ameriki in Afriki s katerimi se prehranjujejo tamkajšne papige.

Pogosto so na raznih TV kanalih oddaje od papig in pogosto vidimo, kako papige obirajo majhne plodove fig, ki so velike kot nekoliko večje grozdje.

In vprašanje ? Zakaj potem niso fige na dnevnih jedilnikih naših papig ? Zakaj vzreditelji ne uporabljajo fig za večje, močnejše, prevsem pa hitro iz zdravo odraščajoče mladičke v gnezdih ?

Poglejmo si, kaj in zakaj so tako čarobne.

Fige slovijo zaradi svoje moči zaradi vsebnosti encimov, ki jih plodovi vsebujejo. Le ti papigam spodbudijo prebavo. To je šele začetek koristnih snovi v plodovih.
Plodovi vsebujejo posebne snovi, ki uničujejo bakterije, vlaknine in uravnoteženo kombinacijo 11 VITAMINOV, 14 MINERALNIH SNOVI IN 14 AMINOKISLIN ( gradnikov beljakovin )
Plodovi imajo malo kalorij, pa vendar že v manjših količinah nasitijo.
Naravni sladkorji – glukoza in fruktoza poživijo celotno živčevje.
Številna semena, ki so v plodovih delujejo v prebavilih papig kot balastna snov. To pomeni, da je potrebno staršem pri hranjenju mladičkov manj energije in napora za večji in boljši rezultat.

Zelo pomembno !! Fige uravnavajo mladičkom in vsem papigam črevesno floro.

Plodovi vsebujejo tudi veliko ogljikovih hidratov. Le ti pa z naravnimi sladkorji preskrbijo možgane z energijo.

FIGE VSEBUJEJO SKORAJ VSE VITAMINE KI JIH PAPIGE POTREBUJEJO ( razen vitamina E in biotina ). Izredno visoka vsebnost pantotenske kisline ( vitamin B5 ) je več kot razveseljujoča. Ta snov vzdržuje kondicijo mladičkov v rasti ( kot odraslih papig – vrejnih parov ali hišnih ljubljenčkov )

In to seveda še ni vse. PLODOVI FIG VSEBUJEJO VELIKE KOLIČINE KALCIJA, BAKRA, ŽELEZA IN PA KALIJA. SNOVI ZA KOSTI, KRI, RDEČA KRVNA TELESCA..........

In še nekaj najlepšega ? Plodovi fig pozročijo papigam tekočo prebavo. ( zelo pomembno za mladičke in s tem miren spanec )

In pa posebno snov, ki se imenuje triptofan. Aminokislina ( gradnik beljakovin ), ki se v tako imenovanih raphejevih jedrih možganov spremeni v nevrotransmiter serotonin in v epifizi v hormon melatonim.

ZAKLJUČEK. Mislim, da razumemo, zakaj sem kot ljubitelj papig pričel z testom in se intenzivno pričel ukvarjati z figami. Njihova moč, vsebina plodov je naravnost neverjetna v vseh pogledih.

NASVET – kupujte bio suhe fige. Nekatere so žveplane, zaplinjene da imajo večjo obstojnost. Te fige niso najboljša rešitev. Sam uporabljam bio fige, ki jih prodajajo v nekaterih bio trgovinah, v tujini pa jih najdemo še pogosteje.

Ne glede ali je v hiši ena papiga kot hišni ljubljenček ali pa ste vzreditelj. Fige, fige,fige..... kot sestavni del prehrane papig.

In še vprašanje ? Za katere vrste papig pa to velja ? Za vse vrste, ki izvirajo iz Avstralije, Afrike, Indonezije, J Amerike........... pomeni. Skoraj za vse vrste ne glede na njihovo velikost.

Kot omenjeno. Napisal bom tudi nadaljevanje.......... drugega dela testiranja.

Članek pa bo ( preveden seveda ) in objavljen v Avstralski reviji papig - Bird kepper

Tudi drugi del testa je končan ( test se ne bo nikoli končal ). Test se ne bo nikoli končal iz preprostega razloga. Fige vsebujejo toliko koristnih snovi, da so od konca leta leta 2005 postale del dnevne prehrane naših papig in vsekakor vsakemu toplo priporočam, da razveseljujete vaše ljubljenčke ali vzrejne pare z figami.
Papige vam bodo zagotovo hvaležne.

P.S. Od pričetka intenzivnega hranjenja z figami, je ta isti par eklektusov imel že 4 mladičke in vsi so se razvili v izjemno lepe predstavnike svoje vrste.

Sekardi Robert


































Ogledov: 11080 Obvestite prijatelja o tem članku