Obvestite prijatelja o tem članku

Obvestite prijatelja o tem članku

Obvestite prijatelja o tem članku, tako da vpišete vaš in prijateljev e-mail.
Prijateljev e-mail
Vaš e-mail

Tukaj lahko vpišete komentar prijatelju.
« Predhodnji GRADNJA NOVIH APARTMAJEV ZA PAPIGE - VOLJER Naslednji»

Vsebina članka:

Za povečavo, kliknite na sliko !

Takole. Pa so konec septembra 2007 največja gradbena dela v zvezi z novo » hiško » za papige končana. Predvideno je bilo, da bo hiška nekoliko manjša, kasneje pa so se metri kar vrstili in tako je nastalo 12 metrov dožine hiše.  Nekaj lepotnih detajlov kot so lepotni zaključki, obrobe, barvanje lesa........ še ostane, za kar pa bo čas pozimi.
Nastalo je 9 novih notranjih voljer kar pomeni, da je pri nas sedaj skupno 22 voljer, od tega dve večji preletalnici za agapornise in 19 prostorov za velike papige kot so žakoji, amazonke, are, kakaduji, eklektusi, pionitesi....... Gradnja nove hiše za papige je bila odločitev, ki je zorela dve leti in ni šlo drugače kot da smo zavihali rokave in pričeli z gradnjo. » Varna hiša », tako jo imenujem, kajti grajena je v celoti iz materialov ki so papigam varni, neškodljivi. Nobenih rjavečih mrež ali še hujše hladno ali vroče cinkanih materialov...........

Že pri postavitvi smo načrtovali notranje velikosti voljer glede na vrste papig. Tako so voljere velike od 95 cm širine x 250 cm dolžine in 220 cm višine, pa vse do 400 cm dolžine x 250 cm širine in 250 cm višine za večje are. Skratka velikosti glede na posamezno vrsto papige. Vse voljere razen za are so dolžine 250 cm. Prostor je v celoti izkoriščen tako da je dovolj prostora tako za papige kot hodnik in za ostalo opremo.

Osnova je narejena iz 15 cm debeline siporeksa, streho Bramag z zračnimi tuneli, 20 cm debelo izolacijo strehe, 5 cm izolacije sten iz stiroporja, do velikih steklenih površin za svetlobo.

V notranjosti pa so vse stene iz keramičnih ploščic ter predelne stene ter strop iz nerjaveče pločevine bele barve, ki pa so pobarvane z raznimi drevesi, skratka slikami. Strop voljer je iz 3 mm debele nerjaveče mreže - " rostfrei " prednji spodnji deli vrat so oblečeni v posebno plastiko ter zgornji del z 3 mm mrežo oz nerjaveče žice » rostfrei ».

Celotna hiša je grajena po sistemu enostavnega čiščena ter dezinfekticiranja prostorov, skratka tako da je ćiščenje zelo enostavno, predvsem pa, da se materiali ne poškodujejo oz. rjavijo.

Papigin kljun lahko pride v stik samo z keramičnimi ploščicami, nerjavečo mrežo ali do nerjavečih plošč predelnih sten.

Pod ploščami strehe so položeni kabli za video nadzorni sistem, tako da bo imela vsaka voljera dve kameri. Ena, ki bo prikazovala celotno voljero in druga, ki bo nameščena direktno na zgornji del gnezda in tako bo celoten postopek parov nadzorovan brez motećega gledanja v gnezda ali v voljere v času paritve parov.

Za spomladi  ostane še gradnja zunanjega dela preletalnic, da bo vsak par imel zadosti prostora v spomladanskem in poletnem času na svežem zraku..........
Vsekakor je želja, da bodo zunanji deli izjemno veliki, kajti ni lepšega kot opazovati papige v naravnem letu, predvsem pa uživanju na vejah in zganjanju njihovih norčij..................

Na kratko – spomladi pa še nekaj novih slik ko bodo končane zunanje preletalnice in » hiška » v celoti dokončana.





























































Ogledov: 11923 Obvestite prijatelja o tem članku