« Predhodnji HURAAA, MLADIČEK PRIHAJA DOMOV...... Naslednji»

Vsebina članka:

Papiga prihaja domov. Veliki dogodek sledi..... Zagotovo napetost in nervoza naraščata v zadnjih dneh preden papiga pride v nov dom. Še preden pa novi član pride domov, je potrebno pripraviti vse potrebno , da potem ne hitimo in po nepotrebnem ne motimo papige, ki je tako ali tako že v delnem stresu zaradi prevoza, novih obrazov, kletke, igrač, skratka novosti.

KLETKA

V njej je zagotovo že vse pripravljeno – igrače, posodice za hrano in vodo............. ne bom se zadrževal preveč okoli kletke, kajti v predhodnih pogovorih po telefonu in pri nas doma ko ste hodili k nam na obisk obiskovat vašega bodočega ljubljenčka smo te tematike že obdelali. Mogoče le prostor za kletko. Stran od grelnih teles kot so radiatorji, peči......... in pa seveda od prepiha. Prostor pa vsekakor svetel, najboljše kje ob oknu ali mestu kjer ima papiga v kletki širok razgled na dogajanje v hiši, stanovanju. Vsekakor pa na mestu, kjer se vaša družina največji del dneva zadržuje. Papige namreč zelo trpijo v kolikor slišijo pogovor družine, jih pa ne vidijo ker so v drugem prostoru.

STANOVANJE, SOBA..............

Potrebno je pripraviti prostor kjer bomo imeli papigo. Zavese na okna, za začetek vaze, souvenirčke in podobne stvari pospraviti za nekaj časa, kajti večje in velike papige so izredno nerodne kot mladički v letenju. Letijo samo naravnost in ne znajo pristati. Težko uporabljajo naenkrat krila in še rep za krmarjenje. In logično temu bodo letele kamor bo pač naneslo. To je kratko obdobje, potem pa se zelo dobro orientirajo in letijo po prostoru. Nekaj več časa in težav pa jim dela pristajanje. Pristati jim je najtežje zato bodo iskale večje površine, kjer lahko pristanejo.

HRANA

Kot ste opazili je pri meni doma vse kar je povezano z hrano na dnu kletke. Namreč mladički ko zapustijo inkubator in gredo v kletko se še precej časa zadržujejo na dnu kletke preden se naučijo plezati  in raziskovati. In tu je razlog zakaj vse na dnu kletke. Zato, da se lahko že na tleh poigravajo z hrano, sadjem in okušajo nove in nove okuse.  Moj način je način pestre prehrane, da že kot mladički okusijo čim več raznolikih okusov ter se navadijo kasneje na vse novosti, ki jih bodo dobili. V eni posodici Albert  keksi v drugi semena, v tretji sadje in zelenjava, četrti TH Tropical ( obvezno ), briketi....... Voda pa je že v posodicah ki so del kletke. Poleg tega pa je na večje kose narezano sadje in zelenjava – polovica jabolka, celo korenje, cela kumara, brokoli, rdeča paprika................ vse seveda oprano in sveže ( ne kuhano )
Najboljše je, da kopirate moj sistem vsaj prvi mesec ko je papiga pri vas doma zaradi hitrejše aklimatizacije in privajanja v novem domu.

BRIZGA

Papige ko zapustijo naš dom so samostojne vendar vsak dobi brizgo in seveda hrano. Razlog tega je v tem, da se  bolje in varneje počutijo, lahko pa se zgodi tako imenovana – regresija. Zaradi šoka in stresa, ki ga doživijo zaradi prevoza, novih stvari, obrazov............čepijo negibno nekje na palici v kletki in se ne premaknejo. Na hrano niti ne pomislijo ali pa jih je tako strah da se ne prehranjujejo. Zato je pomočnik brizga, prva stvar ki so jo v življenju videle da pomaga premagati strah prvih nekaj dni njenega življenja v novem domu.
Vse papige takoj ko vidijo brizgo se sprostijo.  Koliko časa še uporabljati brizgo, koliko mililitrov hrane, kako pogosto, kako pripraviti hrano ( kot veste in vidite pri nas doma uporabljamo in izdelujemo svojo hrano za hranjenje mladičkov – in seveda smo vas naučili same priprave ).............. stvar posamezne papige in prilaganje vsaki posebej. Kot rečeno. Vas bomo sledili precej časa in se sprotno prilagajali.

PRIHOD PAPIGE

Papige zelo različno reagirajo na nove lastnike, prevoz z avtom, skratka novost in pogosto se je potrebno prilagajajti. Po papigo naj prideta vedno vsaj dva, kajti eden ki vozi potrebuje pozornost na vožjo in se nima časa še ukvarjati z papigo. Nekatere se prestrašijo, druge pa zelo mirno in korajžno prenesejo nove obraze in vožnjo z avtom.

Papiga je mladiček zato potrebuje mir in počitek. VELIKA NEUMNOST IN NAPAKA !!!!! Pripeljati papigo domov, jo dati v kletko in že obračati telefone da se zberejo vsi sorodniki, sosedje, znanci in prijatelji................ in kako je lepa, pa udomačena, pa pridna......... skratka papiga potrebuje MIR !!! Če že morajo vsi videti vašo novo papigo jih opozorite da se obnašajo obzirno, govorijo potiho, ne prijemjo vsi kletke................. in najbolje opazujejo na meter daleč od kletke. Vsekakor pa najboljše – pustite ji teden ali dva da se privadi na novo okolje brez dodatnih stresnih dejavnikov. DAJTE PAPIGE ČAS DA SI VAS OGLEDA, VAS SPOZNA........DAJTE JI PRILOŽNOST ZA LEP ZAGON V NOVO ŽIVLJENJE.
Že vaš obraz in obrazi vaše družine so za njo popolnoma novi, kletka in prostor je nov in stres je prisoten. In v kolikor jo nenehno prenašano po rokah, si jo podajajmo od človeka do človeka je stres še veliko večji.

Potrebuje mir. Pustite jo v kletki da si v miru ogleda prostor, okolico, pogovarjajte se z njo, ji govorite. In prosim ne dvigujte v prvih nekaj dneh glasov, kajti zelo bo prestrašena. Seveda jo lahko vzamete v roke in iz kletke vendar za kratek čas. Pol ure pri vas in nekaj ur v kletki.
Kot mladiček veliko časa prebije pri posodicah z hrano, vendar poje zelo malo, kajti ima še težave z lupljenjem semen in samim prehranjevanjem.
Stojala vsaj nekaj časa ni dobro uporabljati, kajti prvi cilj je, da spozna kletko in posodice z hrano v njej. Poleg tega bo papiga zagotovo nekontrolirano letela po prostoru. Namreč na začetku zagotovo ne bo razumela da je stojalo njena svoboda ko ni v kletki. Seveda pa jo vsekakor lahko za nekaj minut postavimo na stojalo da ga spoznava. Vendar dokler ne vidimo da ji gre prehranjevanje dobro od rok jo iz kletke spuščamo po kratek čas.

LETALNE SPOSOBNOSTI

Kot omenjeno so srednje velike in velike papige zelo slabi » šoferji » na začetku, zato jih je potrebno imeti na začetku nenehno na očeh. Namreč kljun je vezan na lobanjo, le-ta pa na možgane. Udarec s hitrostjo v rob mize, omare, v šipo............je lahko usoden. Ne bomo niti opazili da je kakšna vidna poškodba, vendar v kolikor se je ob močnem udarcu v kljun, naredil premik kljuna in le-ta stisk na možgane, potem bo v enem dnevu vidno – krvave oči, kar pomeni notranja krvavitev in temu posledično............... ne strašim, pišem samo realno od ovir na katere moramo biti pozorni in zaradi katerih pogine precej mladičkov, katere vzreditelji prej ne opozorijo. Ko jo spustimo iz kletke jo z očmi spremljamo in po potrebi tudi pohitimo za njo, jo v zraku ujamemo in ji pomagamo pristati.............
To je obdobje ki traja kratek čas, nekaj dni potem pa papiga izredno hitro prične leteti kontrolirano in težav ni več.

TRENING

Ne takoj. Tudi otrok ne gre s pol leta starosti v šolo, niti kuža pri dveh mesecih starosti v šolo poslušnosti. Najprej naj se navadi v prvem mesecu življena na vaše navade, življenje v vaši hiši............. če preveč stisne s kljunom ji lahko lepo in obzirno rečete auuu, ni pa potrebo takoj zatuliti nanajo, kajti izredno se bo prestrašila. Potrebna je strpnost, predvsem pa prilagajanje. Poleg tega pa vas bom tako ali tako sledil, da premagamo in prehodimo prve dneve in mesece vaše življenje s papigo.

TAKOLE

Za začetek in na kratko Saj sami veste da vas v prvem tednu ko je papiga pri vas doma vsaj dvakrat dnevno pokličem in prekontroliram vaše dnevne pripetljaje z papigo da gre vse po načrtih, kasneje pa smo kot z vsemi v pogostih stikih....................
Ob vsaki spremembi, težavi,..........pa imate vsi tako ali tako vsi moj GSM........... katerega lahko uporabite ob katerikoli uri.
Z vašim mladičkom smo preživeli prve tri mesece njegovega življenja in že ko nam boste po telefonu povedali kako in kaj, bomo poznali odgovor, saj smo v tem času dodobra spoznali njegove navade, karakter, odzive, predvsem pa bi lahko rekli - spoznali smo ga v dušo, saj je bil koneckoncev predmet nenehne pozornosti. Pa naj je spal, ali pa spoznaval prvi svet okoli sebe..............

PA OBILICO UŽITKOV OB VAŠI NOVI SPREMEMBI V ŽIVLJENJU.

Sekardi Robert


 























































Ogledov: 12462 Obvestite prijatelja o tem članku