« Predhodnji TRENING PAPIG Naslednji»

Vsebina članka:

FANTASTIČNO !!!!! Končno smo dobili navdušenca, pravzaprav navdušenko, Žagar Majo, lastnico are araraune, ki je zaradi svojega navdušenja do papig ter ostalih živali ( doma sta tudi dve foxterierki ) predvsem pa želje po nenehnem nadgrajevanju znanja, pripravljena pomagati pri nadgrajevanju spletne strani z koristnimi nasveti, znanji............

UDOMAČEVANJE PAPIGE  - 1DEL

Ali ste opazili, da ne glede na to, kako prijazni ste do svoje papige , ne glede na  to, koliko okusne hrane ji  dajete, ali kako prijazno se z njim pogovarjate, ona še vedno ne želi, da jo vzamete k sebi, ali pobožate.
Seveda ste, mi vsi smo…
Pa  sem bil že prepričan, da če bom preživel več časa s svojo ptico, se prijazno pogovarjal z njo , da me bo nekako čarobno vzljubila, ko bo spoznala, (da kljub vsemu nisem tako strašljiv), in se bo spremenila,v prijazno ptico do konca svojega življenja.
Kako resnično neumen sem bil, ko sem mislil, da bo to delovalo.
Ker običajno papige grizejo iz enega samega razloga. Bojijo se nečesa. Lahko se bojijo vas, nekoga iz vaše družine, nekoga, ki vstopa v njen teritorij, ali sto drugih stvari.
In ko se vas vaša  papiga boji,potem razmišlja po logiki »  boriti se ali odleteti.«No in če ima papiga porezana letalna peresa, potem verjetno razmišlja, da je bolje nekoga, ki se ga boji ugrizniti, kot pasti na  tla, ko bo poskušala odleteti.
Ali si mislite pridobiti zaupanje ptice na ta način, da jo poizkušate prisiliti, da stopi na vašo roko na ta način, da jo zgrabite za noge, ali ji potiskate roko v prsi ?
 Ali se njeno zaupanje do vas mogoče kaže v dejstvu, da vedno ko odprete vrata kletke pobegne v najtemnejši kot kletke in se tam skrije ?
Mogoče pa, ko je  izpuščena iz kletke in je  nihče ne more ujeti, vržete na njo brisačo da bi jo ujeli. Mogoče njeni mali možgani razmišljajo – to grozljivo bitje me  bo davilo in na koncu vrglo nazaj v tisto dolgočasno kletko.
Ne vem za vas, a če me  nekdo prestraši na smrt, ali imam kakršne koli druge negativne izkušnje z njim mu naslednjič, ko ga srečam ne bom prav nič zaupal.
Ali ko sem se učil plavati….moj oče me ni vrgel v sredino reke z roba čolna, ampak mi je prijazno prigovarjal in za vsak korak, ki sem ga napravil v vodi   mi je povedal, kako je ponosen name. No konec koncev, bi mogoče, tudi če bi me vrgel v reko premagal strah pred vodo ko bi videl, da ni tako strašna kot sem si jaz predstavljal. Ampak naj vas vprašam , kako bi naslednjič zaupal očetu, ko bi sedel na robu čolna ?
Vidite, tudi udomačevanje papige  ni lekcija, ki se jo mora ptica naučiti, udomačevanje papige je  PRIDOBIVANJE IN IZGRADNJA ZAUPANJA. Ko si boste pridobili njeno zaupanje , bo papiga počasi premagala svoj strah pred vami, vašo roko, vašimi prsti, pasjim hišnim ljubljenčkom….
In da bi pridobili njeno zaupanje , morate prenehati siliti ptico, da počne stvari, ki jih v tistem trenutku noče početi, ali jo ljubkovati, ko hoče biti sama.
In vsakič, ko boste ignorirali to osnovno pravilo, bo nezaupanje vaše papige naraslo,in vaše delo bo bistveno težje, če boste hoteli povrniti zaupanje.

LP Maja

Povzeto po članku ameriškega profesionalnega trenerja papig  Chet Womacha

se nadaljuje...............



Ogledov: 9782 Obvestite prijatelja o tem članku