Obvestite prijatelja o tem članku

Obvestite prijatelja o tem članku

Obvestite prijatelja o tem članku, tako da vpišete vaš in prijateljev e-mail.
Prijateljev e-mail
Vaš e-mail

Tukaj lahko vpišete komentar prijatelju.
« Predhodnji NEKAJ O AMAZONKAH Naslednji»

Vsebina članka:

AMAZONKE – AMAZONA


Izredno razširjen rod papig, saj jih je kar 28 različnih vrst z mnogimi podvrstami. Amazonke živijo v Srednji in Južni Ameriki, na Jamajki, Kubi, Bahamih, Antilih. Zadržujejo se v tropskih pragozdovih v vročem in vlažnem podnebju, nekatere pa tudi v manj gozdnatih predelih – stepah. Njihova domovanja so v bližini rek in območja okoli močvirnatih površin. Zaradi popularnosti pri rejcih in ljubiteljih, so nekatere vrste strogo zaščitene zaradi njihovega zmanjšanega števila v naravi, nekaterih pa je samo še nekaj tisoč ali še manj.

Njihova dolžina je od nekje od 25 cm pa vse do 37 cm. To so izredno gibčne papige, ki so izredno urne tudi na tleh. Letalne sposobnosti imajo zelo dobre, njihova značilnost pa je izredno dobro plezanje. Večidel dneva se zadržujejo visoko v krošnjah dreves, kjer tudi ponoči spijo. Ko niso v paritvenem ritualu se zadržujejo v velikih skupinah, kjer skupaj iščejo hrano. Značilnost večine vrst amazonk je, da zjutraj in zvečer zaženejo velik vik in krik ko najdejo nova nahajališča hrane. To je vsekakor poznano vsem ljubiteljem ki imajo doma katero od vrst amazonk. Ponavadi dopoldan in pozno popoldan se oglasijo in nekaj trenutkov vreščijo na njihov način. Ko pa najdejo nova nahajališča hrane so tihe kot miške, da jih ne bi prepodili iz plantaž pri njihovem uživanju sadežev in plodov.

Pari ostanejo stalno skupaj in se iz jate umaknejo edino v času paritve. Gnezdo si naredijo v duplinah visokih dreves, pogosto pa že poiščejo narejene votline. Najpogosteje se vsako leto vračajo na isti kraj in gnezdijo v istih duplinah.
Paritveni ritual se prične, ko papige pričnejo širiti repna peresa, širiti zenice in postanejo agresivne. Predvsem samčki so v času paritve izredno agresivni in branijo svoja gnezda. Odvisno od vrste, nekatere gnezdijo že pri dveh letih starosti, nekatere druge vrste pa šele nekje pri petih letih starosti.
Samička znese v povprečju tri do štiri jačka in jih vali sama. Valjenje jajčk traja različno pri vrstah, v povprečju pa od 25 do 29 dni. Samička je prve tri tedne večidel dneva v gnezdu in greje mladičke, samček pa hrani samičko. Nekje pri osmih tednih se mladiči popolnoma operijo in takrat se počasi pripravljajo na prve samostojne polete izven gnezda. Mladički imajo ponavadi lisast kljun, barva perja pogosto ni takšna kot barva staršev, kajti nekatere vrste potrebujejo nekaj let da se dokončno prebarvajo. Spola najpogosteje ni možno ločiti, zato je potrebna endoskopija ali DNK test. Minimalne razlike so najpogosteje v obliki kljuna – samičke imajo nekoliko manjši in ožji kljun.

Večina vrst amazonk je izredno lepih barv, zato ni čudno da so tako priljubljene pri ljubiteljih. Njihova velika prednost pa je zagovoto izredno dobra prilagoditev za življenje v kletki.
Njihova osebnost, barva perja, videz in pa naravna nadarjenost jih uvrščata v sam vrh po priljubljenosti med papigami. Karakteristike ki jih imajo zato govorijo, zakaj so bile in so, amazonke vedno predmet velikih povpraševanj.

Nekatere izmed njig slovijo kot izredno bistre. Večino vrst se da tudi zelo dobro udomačiti, sploh v kolikor kupimo ročno hranjeno papigo. Tudi v kolikor ni ročno hranjena, mora pa biti mlada, postane hitro zaupljiva in hitro prične jemati hrano iz rok, stopiti na prst............
Kot omenjeno pa imajo kot vsaka papiga kakšno slabost, ki je za nekoga slabost, za drugega pač ne. Nekajkrat dnevno, najpogosteje dopoldan in popoldan trenutke vreščanja. Za nekoga je to moteče. Moj brat ki ima nekajletno modročelo amazonko danes sploh ne sliši več njenega glasu., ko se oglasi dvakrat dnevno. Stvar navade.

Na splošno so amazonke ljubke in nežne v kolikor imajo kvalitetne pogoje za življenje. Slovijo kot ene izmed najbolj družabnih papig. Kot večina srednjih in velikih vrst pa niso primerne za otroke ali ljudi z rahlimi živci.  Med njimi je veliko vrst, ki so znane kot dobre govornice. Nekatere vrste, kot npr. Rumenoglave amazonke slovijo po svojih izjemnih sposobnostih govorjenja, ki za ničemer ne zaostaja za govorom sive afriške papige. Značilnost nekaterih vrst pa je tudi naraven nagon za petje – prepevanje in žvižganje različnih melodij.  
Vsaka amazonka je individualna osebnost in ne glede na to, da pripadajo eni vrsti se lahko močno razlikujejo ena od druge. Podobno kot pri ljudeh.
Zelo rade se razkazujejo in živijo v svojem svetu.

Prehrana amazonk ni težavna v kolikor že mlado papigo naučimo raznovrstega jedilnika. Kot večina Južno Ameriških vrst, mora biti  v njihovem jedilniku vsaj 50 % raznovrstnega sadja in zelenjave, semena za velike papige, masleie piškoti, mlada koruza, kalčki.............. izredno pomembmno pa je redno menjavanje svežih vej za glodanje in brušenje kljuna.

Moje mnenje !

Amazonke zaradi svoje živahnosti potrebujejo veliko kletko. V majhnih ali okroglih kletkah se bodo počutile zelo slabo. Kletka za modročelo amazonko naj bi bila velika vsaj 80 cm x 60 cm in visoka vsaj meter in pol. Namreč njihova igrivost in radovednost je zelo velika in zato potrebujejo zadostno število igrač in pomagal v kletki, ki jih redno menjavamo, da vzdržujemo njihovo aktivnost, kar je ključnega pomena za zdravje vseh papig.

Amazonke so zelo dobri jedci, zato mora biti njihov jedilnik izredno pester in raznolik. Tudi človeška hrana je dobrodošla v kolikor hrana ni preveč začinjena, sladkana............. meso, testenine, riba, briketi................

Večina vrst amazonk je izredno dobro nadarjena za govorjenje zato z nekaj našega truda lahko imamo doma čudovitega govornika.

Izredno rade se kopajo, zato jim moramo redno tedensko omogočiti njihov naravni užitek po čiščenju in negovanju perja. Tudi naraven dež  jim izredno prija in popolnoma nič škoduje.

Zaradi negovanosti perja in leska podobno kot eklektusi potrebujejo izredno veliko naravne svetlobe, zato je priporočljivo, v kolikor so dnevno nekaj časa v zunanji voljeri ali pa v kletki na terasi, balkonu. Perje bo ob pomanjkanju naravne svetlobe izgubilo ves lesk, postalo bo hrhko in lomljivo.

Vsekakor so amazonke že dolgo časa papige, ki privabljajo z svojo lepoto, predvsem pa sposobnostjo prilagajanja in naravnimi nadarjenostmi kot so govorne sposobnosti, izjemno nestresne papige, ki si ne pulijo perja............... skratka papige za ljubitelje z svojevrstnimi pričakovanji.

Vsekakor se tudi v bodoče ne bo bati o priljubljenosti teh lepih predstavnikov svoje vrste.
In s tem razlogom je v svetu ustanovljeno že mnogo klubov ljubiteljev amazonk.
Na fotografijah so amazonke, ki živijo pri nas doma med drugimi tudi obe vrsti, kateri spadata med najboljše komedijante, govornike, plesalce in katere slovijo po svojih sposobnostih petja. To sta Auropalliata in pa prestižna rumenoglava amazonka Tres Marias. 

Sekardi Robert




























































Ogledov: 14195 Obvestite prijatelja o tem članku