VELIKE ARE – rodova ARA in ANODORHYNCHUS

Naprej »

Opis vrste:

Domovina: ista področja kot male are.


Vrste: enako kot malih, je tudi velikih ar 6 vrst. To so: zelenoperute (Ara chloroptera), rumenoprse (A. ararauna), are kaninde (A. glaucogularis), svetlo rdeče arakange (A. macao) ter velike (A. ambigua) in male (A. militaris) vojaške are.
Pri velikih arah nikakor ne smemo pozabiti omeniti največje in najlepše med njimi, morsko modre, 100 cm velike hijacintne (Anodorhynchus hiacinthinus) are.


Opis: velike are so postavne 70 – 100 cm dolge ptice, lepih mavrično bleščečih barv, z dolgimi, klinasto oblikovanimi repi. Ličnice imajo (razen hijacintnih ar) gole s par vrsticami drobnega in finega perja. Njihovi kljuni so veliki, močno upognjeni in ob straneh bočno stisnjeni.


Hrana: podobno kot male are.


Razmnoževanje: vzgoja mladičev pri arah ni preprosta zadeva. Za to opravilo brezpogojno potrebujemo zunanjo, visoko, krepko grajeno, delno pokrito kovinsko voliero. Ker ptice v kratkem času zdrobijo vse lesene palice, jo je najbolje opremiti z enim ali več debli, ki imajo krepke stranske veje. Tudi valijo najraje v velikem naravnem drevesnem deblu, ki ga lahko kar celega postavimo v voliero. Samička običajno položi 2 jajčki, mladički pa se osamosvajajo dolgo in počasi.


Posebnosti: are neobhodno potrebujejo veliko prostora. V premajhni kletki ali volieri si hitro poškodujejo krilna in repna peresa. Kletka mora biti tako široka, da lahko ptica svoja krila popolnoma razširi, in tako visoka, da se, ko sedi na palici, z repom ne dotika dna. Zraven tega jih moramo ob vsaki priliki spustiti na svobodo, da pretegnejo krila. Toda – tako kot je lepo njihovo perje, tako glasno in nezveneče je na žalost njihovo oglašanje. Ptice lahko v razburjenju povzročijo oglušujoče kričanje in zmotijo celo sosesko. Na srečo je to pri udomačenih živalih redko.


Nadarjenost: are ne spadajo ravno k najboljšim govorcem, nekaj besed pa (če niso v paru) mlade ptice lahko naučimo. Najboljši govorci med arami so rumenoprse are,  arakange pa so zaradi čudovitih barv in navezanosti najbolj priljubljene med ljubitelji.


Življ.doba: do 100 let.
Vel.obročka: od 11 - 14 mm odvisno od vrste.


Prednosti: are so največje papige, prekrasne, zelo inteligentne in impozantne. So prijazne in privržene lastniku, če so pravilno vzgojene.


Slabosti: dokaj drage za nabavo in namestitev ter prevelike, če nimamo zares dovolj prostora. Ker imajo velik in močan kljun, potrebujejo krepko grajene prostore za nastanitev. Pri premajhni pozornosti postanejo apatične in si lahko začnejo puliti perje na prsih. Predvsem za poznavalce.















Ogledov: 19492 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice