« Nazaj

MALE ARE – rodova ARA in DIOPSITTACA

Naprej »

Opis vrste:

Domovina: večina vrst ar živi v notranjosti tropskih deževnih gozdov srednje in južne Amerike (porečje Amazonke). Določene vrste naseljujejo tudi savanska, gričevnata ali močvirna področja.

Vrste: rod ar predstavlja 12 vrst živečih in 3 vrste izumrlih ptic. Ljubiteljsko jih delimo na velike in male. Tukaj se bomo osredotočili na ljubke, 30 – 50 cm velike, male are. V naravi jih živi še 6 vrst: zlatovrate (Ara auricollis), modroglave (A. couloni), rdečetrebuhe (A. manilata), rdečehrbte (A. maracana), rdečeuhe (A. rubrogenys) ter male are severa (A. severa). 
K malim aram so spadale tudi (pred 125 leti), na Kubi izumrle tribarvne (A. tricolor) are, od katerih se je do danes v muzejih po svetu ohranilo samo še 14 prepariranih primerkov.
Prav tako ne smemo pozabiti na najmanjše le 30 cm velike modročele pritlikave are (D.nobilis), ki so še z dvema podvrstama uvrščene v svoj rod (Diopsittaca).



Hrana:
ob zrnati mešanici in briketih jim polagamo še kuhan riž, korenček, navlaženo koruzo, prepečenec, biskvit ter mešanico različnih oreškov. Zelo ljubijo tudi zeleno hrano, sadje ter sveže vrbove veje. Občasno jim ponudimo tudi kuhano kokošjo kost z nekaj mesa. Med časom paritve jim dodajamo jajčno mešanico, sveže in suhe smokve, polnozrnat kruh, kalčke, mlado koruzo ipd.

Razmnoževanje: določene vrste malih ar v ujetništvu težko pripravimo do razmnoževanja. Zato jim moramo ponuditi res idealne bivalne pogoje v obliki visoke preletalnice. Ob tem jim uredimo tudi kotiček, kamor se lahko umaknejo pred pretiranim soncem ali dežjem. Gnezdo 30x40x80 cm mora biti obešeno celo leto, ker ptice v njem tudi prenočujejo. Spomladi, pred paritvijo, jim ga pripravimo tako, da na dno nasujemo vlažen pesek in čez položimo plast vlažnega mahu, ki omogoča 2 – 4 jajčkam dovolj visoko zračno vlago, za normalen razvoj zarodka. Inkubacijska doba je 24–28 dni, mladiči pa poletijo po sedmih tednih.
 
Posebnosti: male are zaradi bistrosti in čudovitega izgleda spadajo med zelo privlačne ptice. Ker jim je hitro dolgčas, jim moramo ponuditi obilo možnosti za plezanje in glodanje. So tudi dobre in hitre letalke. Njihov kljun ni tako krepak in glas ne tako močan kot pri velikih arah.


Temp. občutljivost: aklimatizirane ptice so odporne, vendar ne prenašajo mrzlih zim.



Nadarjenost: razen D.nobilis, slabo in nerazločno govorijo.

Prednosti: imajo prijeten glas in redko kričijo. Ptice so družabne in se z malo truda z lahkoto udomačijo ter postanejo krotke in zaupljive. Če imamo samo en primerek, se ta kar dobro počuti v veliki kovinski kletki v stanovanju. Večina vrst ima rada ljubkovanje in božanje.

Slabosti: kot večina ar rade vizualizirajo z družino in v kolikor so v drugih prostorih kot mi, rade kličejo.









Ogledov: 15854 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice