« Nazaj

VELIKI BELI KAKADUJI – rod CACATUA

Naprej »

Opis vrste:

Domovina: Avstralija in Oceanija, enako kot njihovi manjši predstavniki.

Vrste in podvrste: veliki beli oz. črnokljuni kakaduji so prekrasne 45 – 55 cm velike živali. Najbolj vpadljivi in najboljši govorniki so moluški (Cacatua moluccensis) kakaduji, ki jim sledijo beli ali beločopi (C. alba), očalasti ali modrooki (C. ophthalmica) in veliki rumenočopi (C. galerita). Slednji imajo tri podvrste: eleonora rumenočopi (C.g. eleonora), fitzrojevi ali srednji rumenočopi (C. g. fitzroyi) in triton (C.g. triton) kakaduji.


Precej razširjeni so mali rumenočopi ali rumenolični (C. sulphurea) kakaduji, ki se pri ljubiteljih pojavljajo v šestih različicah. Mednje kot podvrsta spadajo tudi mali oranžnočopi (C. s. citrinocristata).


Opis: to so velike ptice, s kratkimi širokimi repi in dolgimi zaobljenimi krili. Na glavi imajo bele, rumene ali večbarvne gibljive čopke različnih oblik. Dvignejo jih takoj, ko so razburjene, vzburjene ali ogrožene. Imajo težak in močan kljun, ki ga uporabljajo tudi za obrambo. Spodnji del kljuna je širši od zgornjega. Odrasle ptice imajo glede na spol različne barve zenic; samčki črne, samičke pa rdečerjave.

Hrana: podobno kot mali kakaduji.

Razmnoževanje: enako kot mali kakaduji, s tem da jim moramo ponuditi res prostorno preletalnico s krepko mrežo, močnim vejevjem in tlakovanim dnom. Veliki kakaduji namreč vztrajno rijejo s kljuni po tleh in si lahko skozi zemeljsko nasutje izkopljejo jarek ter se pod mrežo izmuznejo na prostost.
Samička znese 1x letno 2 jajčki, ki jih valita oba partnerja, vendar gnezda ne smemo kontrolirati, ker so ptice v času razmnoževanja agresivne. Njihov napad je lahko zelo hud, možne so poškodbe obraza in glave.

Splošno: kakaduji so po pravilu dokaj glasni papagaji, zato jih lahko gojimo le na samotnih lokacijah, da njihovo jutranje in večerno kričanje ne moti sosedov. Pri gradnji preletalnic moramo upoštevati, da njihov krepak kljun spremeni vsak les v žagovino. Izjemno radi se tudi kopajo.


Temp.občutljivost: oboji mali in veliki kakaduji so, če so pravilno aklimatizirani, dokaj odporni na vremenske razmere.



Vel.obročka: 12 mm.


Prednosti: so privrženi lastniku, prekrasni, inteligentni in družabni. Gibljejo se počasi in preudarno ter dobro govorijo. Manjše vrste so v zraku pravi akrobati.

Slabosti: zelo zahtevni, občasno močno kričijo ter terjajo več pozornosti kot drugi papagaji. Če se z njimi premalo ukvarjamo, postanejo apatični in kljubovalni. Zelo dragi so za nabavo in namestitev. Okrog sebe puščajo dosti belega prahu, s katerim si sicer negujejo perje.




Ogledov: 11537 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice