« Nazaj

AMAZONKE – rod AMAZONA

Naprej »

Opis vrste:

Domovina: amazonke živijo v srednji in južni Ameriki ter na sosednjih otokih. Ustrezno njihovi veliki razširjenosti živijo te papige v različnih biotopih, z različnimi klimatskimi pogoji. Najdemo jih v tropskem deževnem gozdu, prav tako kot v listnatih gozdovih v zmernem podnebnem pasu. Osvojile so tudi savanska in puščavska področja ter močvirja in gorovja.

Vrste in podvrste: rod amazonk je skupina 27 vrst in 29 podvrst velikih papagajev, čokatega telesa in kratkega zaobljenega repa. V ujetništvu najpogosteje gojimo modročele (Amazona aestiva), venezuelske (A. amazonica) in rumenolične (A. autumnalis), priljubljene pa so tudi vse podvrste rumenočelih in rumenoglavih amazonk (A. ochrocephala). Našteti moramo še vrste, ki so manj pogoste, vendar jih občasno najdemo pri naših gojiteljih, npr. mlinarske (A. farinosa), beločele (A. albifrons), rdečečele (A. viridigenalis), rdečerepe (A. brasiliensis) ipd..

Barvni znaki: vse vrste imajo zeleno perje, ki varira od svetle rumenkastozelene do najtemnejše olivnozelene barve. Perje se pogosto v celoti ali le mestoma lesketa. Posamezne vrste se med sabo razlikujejo predvsem po velikosti in po barvnih oznakah posameznih delov telesa. Spola se težko razlikujeta, vrste pa se med sabo z lahkoto in pogosto parijo.

Hrana: podobno kot žakoji, z večjim deležem sadja.

Razmnoževanje: gnezdo 30 x 30 x 60 cm ali votlo deblo notranjega premera 30 cm. Vhod 11 - 12 cm. Ko pridejo v valilno obdobje, tudi zelo udomačene živali postanejo agresivne in uničevalne. Takrat ne prenašajo nobene tuje ptice, prav tako ne lastnika, ampak samo svojega partnerja. Osebo, ki v tem času stopi v preletalnico divje napadejo. Nasploh imajo te ptice močan karakter in se ne bojijo ničesar.

Posebnosti: amazonke potrebujejo mnogo vlažnosti, ki jim jo lahko zagotovimo z mlačno pršno kopeljo ali dežjem. V nasprotnem primeru postane njihovo perje krhko in se jim lomi na štrclje. Amazonke razpolagajo z izredno močnim glasom in tudi udomačene ptice se, predvsem zjutraj in zvečer, glasno oglašajo. Ko kričijo, uprizorijo pravo predstavo – dvignejo peresa na glavi, spuščajo perutnice, širijo in prhutajo z repom ter širijo in ožijo oranžne zenice. Mladiči se hitro vživijo v novo okolico in navadijo na družbo ljudi. Postanejo krotki, vendar običajno navezani le na eno osebo, ki jim predstavlja partnerja in s katero razvijejo tesno čustveno vez. Z lahkoto oponašajo razne šume ter človeški govor. So izjemno igrive in družabne živali, ki se pri premajhni pozornosti dolgočasijo, žalostijo in včasih tudi poginejo.

Temp. občutljivost: amazonke so odporne ptice, občutljivo pa reagirajo na mraz, prepih ali pretirano vlago. Njihove prostore moramo pozimi ogrevati ali pa jih preseliti v stanovanje.


Življ. doba: do 50 let.



Vel.obročka: od 9,5 – 11 mm odvisno od vrste.


Prednosti: lepe, izjemno igrive ptice, dobre oponašalke in komedijantke. Pametne, prijazne, prilagodljive. Nekatere med njimi veljajo za sam vrh med inteligentnimi papigami (rumenoglava, dufresniana).

Slabosti: napadalne do tujcev, občasno kričijo, včasih svojeglave zaradi izjemno trdnega značaja. Sprejmejo edino enakovredno pozicijo v družini, nikakor pa se ne uklonijo



Ogledov: 14746 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice