Warning: main(tellafriend.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/eklektus.com/httpdocs/leksikon/detail.php on line 176

Warning: main() [function.include]: Failed opening 'tellafriend.php' for inclusion (include_path='.:lib64/php') in /var/www/vhosts/eklektus.com/httpdocs/leksikon/detail.php on line 176
« Nazaj

PLEMENITI (EDEL) PAPAGAJI – rodova ECLECTUS in TANYGNATHUS

Naprej »

Opis vrste:

Domovina: edel papagaji živijo v nižinskih predelih indonezijskega in salomonskega otočja ter na Novi Gvineji.


Opis: to so robustne živali s kratkim, močnim in širokim repom ter velikim zaobljenim kljunom. Delimo jih v dva rodova; rod Eclectus – širokorepi in rod Tanygnathus – velikokljuni papagaji.


Vrste, podvrste in barvni znaki: karakteristično za eklektuse je gosto, kožuhu podobno perje in izrazit spolni dimorfizem. Prevladujoče zelen samček in rdečemodra samička sta videti kot da pripadata dvema različnima vrstama ptic. Zaradi tega je barvni kontrast med parom izredno lep. Rod predstavlja ena vrsta, to je Eclectus roratus z devetimi podvrstami, med katerimi so bolj poznani novogvinejski (E.r. polychloros), solomonski (E.r. solomonensis) ter vosmaerievi (E.r.vosmaeri) eklektusi . Ostale podvrste so zaradi redkosti in visokih cen težko dosegljive.
Papige iz rodu Tanygnathus, ki jih imenujemo tudi velikokljune papige, so ptice, podobne eklektusom, vendar niso tako izzivalno obarvane, saj sta oba partnerja pretežno zelena. Dosežejo velikost od 30 – 41 cm; obstaja pa 5 vrst in 14 podvrst.
Najbolj znani so črnorameni (Tanyignathus megalorynchos), plavoglavi (T. lucionenis) in sumatranski (T. sumatranus) papagaji.


Hrana: ptice veljajo za sadjejedce, zato jim moramo za primeren razvoj nuditi vsaj 70% sveže zelenjave in sadja. Kot dodatno hrano jim polagamo manjše količine zrnate in briketirane mešanice za velike papige, zraven pa še suhe ali sveže smokve, testenine, riž, sir,  kuhane ali nedozorele koruzne storže, jajčka, kalčke in šipek. Potrebujejo mnogo vitamina A, ki se ga največ nahaja v korenčku.


Razmnoževanje: spolno dozorijo v 4. letu starosti, vendar lahko samičke kot prevladujoče partnerke, v določenih okoliščinah agresivno reagirajo do samčka. Zato moramo parčku nameniti dovolj veliko preletalnico. Čeprav plemeniti papagaji niso izbirčni glede oblike gnezda, je temelj vsakega uspešnega valjenja popoln mir in tišina. V tem času so občutljivi na motnje, omogočiti pa jim moramo tudi visoko zračno vlago ali pa jih pogosto pršiti z mlačno vodo. Te ptice se tudi sicer izjemno rade kopajo na dežju. 


Temp. občutljivost: aklimatizirane ptice potrebujejo pozimi vsaj 10˚C.


Nadarjenost: edel papagaji lahko pri lastniku, ki z njimi ravna premišljeno, postanejo zelo krotki. So dobri govorci, z lahkoto se naučijo oponašati človeški glas.


Življ.doba: od 50 – 60 let.
Vel.obročka: od 9 – 12 mm odvisno od podvrste.


Prednosti: mirne, krotke, dostojanstvene in čudovito obarvane ptice. Mladiči so izredno simpatični in igrivi.


Slabosti: lahko postanejo leni in se ob nepravilni prehrani hitro zredijo. Imajo močan in prodoren glas, vendar niso pretirani kričači. Pri gojiteljih so zelo zaželjeni, vendar so zaradi težke dostopnosti in zahtevne vzgoje, precej redki.









Ogledov: 18473 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice