« Nazaj

KRALJEVSKI in RDEČEKRILI PAPAGAJI – rodova ALISTERUS in APROSMICTUS.

Naprej »

Opis vrste:

Domovina: razširjeni so v Avstraliji,  Indoneziji in Novi Gvineji.


Vrste in podvrste: pri kraljevskih poznamo od 35 – 45 cm velike ambiona (Alisterus ambonensis), zelenokrile (A. chloropterus) in avstralske (A. scapularis) papagaje. Prvi imajo 5, drugi 2 in tretji 1 podvrsto.
Pri rdečekrilih obstajata samo škrlatno rdečekrili (Aprosmictus erythropterus) z dvema podvrstama in timorski rdečekrili (A. jonquillacelus), z eno podvrsto.


Barvni znaki: oboji so prekrasne bleščeče zelene in škrlatno rdeče barve.


Hrana: podobno kot ostali ploščatorepi avstralski papagaji iz rodu Platycercus in Barnardius, z dodatkom kuhane ali mlečne koruze.


Razmnoževanje: živalim ugaja bolj tiha, dolga preletalnica. Čeprav je zasaditev le-te z iglavci in grmičevjem pri papagajih navadno brez pravega smisla, je to pri teh dveh vrstah priporočljivo, kljub temu da tudi te včasih oskubijo vršičke in polomijo vejice.
Ptice so pri izbiri svojega partnerja zelo izbirčne. Če imamo srečo in se nam par ujame, samček podi vsakega vsiljivca iz bližine valilnega prostora. Mnogi so grobi tudi proti lastnim samičkam in jih lahko v teh okoliščinah celo ubijejo. Če je tak samček preveč agresiven, mu moramo na eni peruti odrezati par peres, kar ga toliko ovira, da mu partnerka lahko uide. Položijo 3 – 4 jajčka in valijo 18 – 21 dni. 
Mladički obeh vrst so do tretjega leta, ko spolno dozorijo in dobijo bleščeče perje, podobni manj barvitim samičkam.


Posebnosti: kraljevskim papigam je najbolje približno meter visoko in do tretjine s trhlim lesom napolnjeno gnezdo postaviti na tla. Vendar samička včasih odkloni valilno deblo in položi jajčka v prašno jamico na tleh. Tam potem vali in kljub neobičajnim okoliščinam – če je vsaj malo zakrita s skalo, trhlim deblom, visoko travo ali rastlinjem – navadno uspešno odhrani mladiče. To navado si je prinesla iz divjine, saj jim v avstralskih grmičevnatih stepah običajno primanjkuje valilnih duplin na drevju.


Temp. občutljivost: obe vrsti dobro prezimita v zunanjih preletalnicah, paziti moramo edino, da ne preživita hladne noči viseč na kovinski mreži, ker jima lahko primrznejo prsti.


Življ. doba: do 30 let.
Vel. obročka: rdečekrili 6,5 mm, kraljevski 7,5 mm.


Prednosti: prekrasne, živahne in ne preglasne ptice.


Slabosti: niso oponašalke in niso tako privržene lastniku kot ostale vrste večjih papig. V premajhni kletki se pogosto dolgočasijo in dremajo v kotu.



Ogledov: 12971 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice