« Nazaj

KLINASTOREPE PAPIGE – rodova ARATINGA in NANDAYUS

Naprej »

Opis vrste:

Domovina: klinastorepe papige, ki po videzu delujejo kot male are, so razširjene od Mehike do Argentine, torej celotna Južna Amerika in Karibi.


Vrste in podvrste: aratinge so velika skupina več kot 50 vrst različnih papig, ki pa so v Sloveniji kot sobne ptice izjemno redke. Kot hišni ljubljenčki so bolj razširjene drugod po svetu, predvsem v ZDA. Naštejmo nekaj najpopularnejših vrst: jendaja (Aratinga yandaya), zlatočela (A. aurea), oranžnočela (A. canicularis), kaktusova (A. cactorum), plavoglava (A. acuticaudata), haitska (A. chloroptera), belooka (A. leucophthalmus), ter po mnenju mnogih najlepši dve: zlata guaruba (A. guarouba) in sončna aratinga (A. solstitialis). Merijo od 25 – 38 cm.
Čeprav so tudi nandaje (Nandayus nenday) mnogo časa uvrščali med aratinge to ne drži. Nandaje res spadajo med klinastorepe papige, vendar predstavljajo svoj rod in  nimajo podvrst.


Barvni znaki: operjene  so  pretežno rumeno in zeleno, par vrst ima predvsem po glavi tudi nekaj rdečih barvnih tonov. Skupen jim je močan masiven kljun, goli kožni očesni obroč, čokato močno telo ter klinasti rep. Dolga koničasta krila pričajo, da so dobri letalci. Samček in samička sta enako obarvana, slednja je običajno nekaj manjša. Rumeno mutacijo je do sedaj v ujetništvu uspelo vzgojiti pri jendaji in kaktus aratingi, ostale poznamo samo v barvah, ki jim jih je poklonila mati narava.
Tudi papige nandaje so jim zelo podobne, prepoznamo pa jih po rdečih »hlačah« in črni glavi.


Hrana: aratinge in nandaje potrebujejo za dobro počutje,  podobno kot večina J.ameriških papig  mnogo zelene hrane, sadja in svežih vej. Dodajamo jim še sončnice, pšenico, koruzo, oves in riž, ter med valjenjem obvezno tudi nakaljeno seme in jajčno mešanico. Ne smemo pozabiti na kalcij in vitamine.


Razmnoževanje: gnezdo vel. 25 x 25 x 50 cm obesimo v veliki zunanji volieri v najbolj oddaljenem in mirnem kotu. Vhodna odprtina mora biti obrnjena proč od svetlobe. Na dno nanesemo plast rahle vlažne zemlje in jo prekrijemo s plastjo navlaženega mahu. Na to podlago ptice položijo 4 – 6 jajčk. Podnevi vali samička, ponoči največkrat oba partnerja skupaj.  Valilni čas znaša 26 dni, mladiči ostanejo v gnezdu 50 dni.


Temp. občutljivost: pozimi moramo živalim omogočiti prenočevanje v zavetnem prostoru, sicer jim lahko pomrznejo prsti.


Vel. obročka: 5.5 - 7,5 mm



Nadarjenost: samčki se lahko naučijo ponavljati določene besede.


Prednosti: inteligentne papige, nekatere vrste imajo prijeten značaj. Če so socializirane se  dobro vklopijo v družinsko življenje.


Slabosti: ptice, ki niso dovolj udomačene, so precej plašne. Najbolj primerne so za zunanje aviarije, ker imajo neprijetno rezek glas in so nagnjene k nenadnemu vreščanju. Običajno so najglasnejše ravno takrat ko so zaprte v kletkah. S kljuni uničijo vse leseno kar dosežejo.Vsi pari se ne parijo v ujetništvu.



Ogledov: 18466 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice