« Nazaj

MALI ALEKSANDRI – rod PSITTACULA

Naprej »

Opis vrste:

Domovina: te ptice živijo v tropskih predelih Azije, Afriki in na JV Kitajske. Najbolj razširjene so v džunglah indijske podceline.


Vrste in podvrste: v grobem jih delimo v skupino velikih aleksandrov  in v veliko skupino malih aleksandrov, od katerih so pri slovenskih gojiteljih najpogostejši indijski (Psittacula k. manillensis) in afriški mali aleksander (P. krameri) ter nekoliko redkejši in med njimi verjetno najlepši slivoglavi aleksander (P. cyanocephala).
Ker spada v to družbo mnogo vrst s precej podvrstami, naj naštejeva le še najbolj znane: rdečeglavi (P. roseata), smaragdnovrati (P. calthorpae), mavricijski (P. echo), golobji (P. columboides), rotšildov (P. intermedia) in himalajski aleksander (P. hymalayana). Dolgi so od 35 – 42 cm, od tega več kot polovico meri rep.


Barvni znaki: prepoznamo jih po vitki postavi, vratnem obroču, dolgem stopničastem repu in prevladujoči zeleni barvi.
Tipičen za vse vrste je tudi povoščen temnordeč zgornji del kljuna. Spola razlikujemo z lahkoto, ker samičke nimajo vratne ogrlice in črne lise pod kljunom. Mladim pticam manjkajo vse barvne oznake, ki se pojavijo šele, ko spolno dozorijo, kar traja najmanj 2-3 leta.
Indijski aleksander se odlikuje po mnogih zanimivih barvnih variantah. Lutino in modra različica teh živali sta se pojavili že l. 1932 v Indiji, kasneje so se jima pridružile še albino, sive, sivozelene, olivne, cimetne, ipd.


Hrana: polagamo jim mešanico zrnate hrane za srednje papige z mnogo svežega sadja in zelenjave. Ustrezna dodatna hrana v času vzreje mladičev je z medom osladkan polnozrnat kruh, trdo kuhana jajca, mokarji in ličinke mravelj.


Razmnoževanje: vel. gnezda: 25 x 25 x 35 cm, z vhodom 6 – 7 cm, položijo 4 – 6 jajčk, valijo 24 dni; pri nas pozimi pri sobni temperaturi.


Temp. občutljivost: čeprav aklimatizirane ptice niso preveč občutljive na mraz, jih je pozimi najbolje prenesti v zaprte prostore.


Nadarjenost: naučimo jih lahko par besed, nekateri obvladajo precejšnji besedni zaklad. Samce lažje kot samice.


Življ. doba: 15 – 18 let.


Vel. obročka: 6 mm..


Prednosti: lepe, mirne ptice, zelo primerne za stanovanje, enostavne za oskrbovanje in negovanje.


Slabosti: zmerni govorci, določene vrste imajo močan glas in rade kričijo.



Ogledov: 25142 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice