Warning: main(tellafriend.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/eklektus.com/httpdocs/leksikon/detail.php on line 176

Warning: main() [function.include]: Failed opening 'tellafriend.php' for inclusion (include_path='.:lib64/php') in /var/www/vhosts/eklektus.com/httpdocs/leksikon/detail.php on line 176
« Nazaj

PAPAGAJI Z RDEČO ČEPICO – rod PURPUREICEPHALUS

Naprej »

Opis vrste:

Domovina: živijo v okolici Pertha v Avstraliji.


Vrste: obstaja samo en predstavnik vrste, velikosti okrog 36 cm.


Barvni znaki: papagaji z rdečo čepico (Purpureicephalus spurius) imajo resnično pisano perje in njihova lepota je zavidanja vredna. Posebej barvno izstopata vijoličasti trebuh in prsi ter rdeča lisa na glavi. Pri nekaj manjših samičkah je barva peres bolj variabilna, manj bleščeča in brez razločnih meja med barvami.
Njihova posebnost je kovinsko modri kljun, ki je podaljšan in manj zavit kot pri ostalih papigah. Tudi zapira se ne tako popolno, kajti namenjen je lomljenju specifičnih olesenelih evkaliptusovih cvetnih čaš in plodov, vendar živali ta posebnost ne ovira pri hranjenju z normalno hrano.


Hrana: v naravi ptice živijo na relativno majhnem, izključno z evkaliptusovimi sestoji poraslem področju. Z dolgimi kljuni jemljejo pelod in nektar iz cvetov in lomijo plodove evkaliptusovih dreves, ki so njihova glavna hrana.
V ujetništvu jih hranimo z zrnato hrano za rozele, vendar je ne ljubijo preveč. Strastno rade pa jedo vse vrste mehkega sladkega sadja in divjih jagod. Ponuditi jim moramo tudi nakaljeno zrnje ter z osladkanim mlekom navlažen bel kruh; mnogo vejevja. Nasploh so te ptice v prehrani bolj podobne lorijem kot papigam.


Razmnoževanje: v ujetništvu izjemno redko, razen gojiteljem v Avstraliji; 4 – 6 jajčk, 20 dni, gnezdo 25 x 30 x 50 cm, vhod 7 – 8 cm.


Posebnosti: v naravi živijo po parih ali v manjših jatah. Domačini jih imajo za škodljivce, ker pogosto vdirajo v sadne vrtove in plantaže ter tam povzročajo razdejanje. V ujetništvu rabijo mnogo gibanja, tudi kopajo se rade mnogo in z velikim navdušenjem. Imajo oster kovinsko zveneč glas ter močan nagon za glodanje. Izvoz teh ptic je prepovedan, zato jih redko najdemo pri gojiteljih.


Temp.občutljivost: na mraz so odporne in lahko prezimijo v skupni zunanji volieri z ostalimi ploščatorepimi avstralskimi papagaji.


Vel. obročka: 6 mm


Prednosti: so živahne, radovedne in lepega videza.


Slabosti: plahe ptice, dostikrat zaradi neprilagojenosti hrani in vremenskim vplivom iznenada pogine kak primerek. Občutljive so na daljša deževna obdobja in manj primerne za ujetništvo.



 



Ogledov: 8570 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice