Warning: main(tellafriend.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/eklektus.com/httpdocs/leksikon/detail.php on line 176

Warning: main() [function.include]: Failed opening 'tellafriend.php' for inclusion (include_path='.:lib64/php') in /var/www/vhosts/eklektus.com/httpdocs/leksikon/detail.php on line 176
« Nazaj

PENANTI IN ROZELE – rod PLATYCERCUS

Naprej »

Opis vrste:

Domovina: savanska področja Avstralije, Tasmanije in N. Zelandije.


Vrste in podvrste: pri penantih poznamo pravega penanta (Platycercus elegans) z  dvema podvrstama. Podvrsta (P.e. nigrescens) živi v severnejših tropskih področjih, je nekaj manjša in njeni mladiči v nasprotju s pravim penantom kjer so mladiči zeleni, zapustijo gnezdo z že obarvanim rdečim perjem. Ptice merijo od 36 – 38 cm.
Med rozelami so najpomembnejše: vzhodna prava rozela (P. eximius), njena podvrsta razkošna prava rozela (P.e. cecilae), adelaide rozela (P. adelaidae), rumenotrebuha (P. caledonicus), slamnatorumena (P. flaveolus), modra (P. adscitus), črnoglava (P. venustus) ter stenlijeva rozela (P. icterotis). Velike so od 26 – 36 cm.


Barvni znaki:  ptice iz rodu Platycercus spadajo med barvno najbolj razkošne papagaje in so zato zelo zaželene pri gojiteljih in ljubiteljih. Njihova skupna značilnost je luskasto obrobljeno perje na hrbtu – vsako pero ima črn center in barvno obrobo. Rep je močan, širok in stopničast, zato jih imenujemo tudi avstralski ploščatorepi papagaji.
Parček je  enake barve. Samička ima le nekaj manjšo glavo, ter ožji koren kljuna. Tudi obarvana je nekaj manj intenzivno.
Ob klasičnih barvah poznamo tudi rdeče, modre, rumene, bele, lutino in albino primerke ptic.


Hrana: semenje, plodovi, jajčka, kalčki, insekti, mnogo zelenjave in sadja, rade imajo tudi mlečno koruzo in sveže veje za glodanje.


Razmnoževanje: ptice spolno dozorijo v dveh letih. Takrat jim obesimo valilno škatlo dimenzij 25 x 25 x 35 cm , z vhodom Ø 7 cm za rozele in 25 x 30 x 35 cm s Ø 8 cm za penante, modre in adelaide rozele. Položijo 4 – 8 jajčk kremaste barve in valijo 21 dni. Ker so papige plahe, se dostikrat zgodi, da ob najmanjši motnji zapustijo jajca ali mladiče.


Posebnost: rozele in penanti so po obnašanju agresivne ptice in ker dominantni samček neprestano preganja šibkejšega, jih ne smemo nastaniti v isti preletalnici. Skupaj lahko družimo le samičke in mlade samčke do spolne zrelosti. Tudi valilnih parov ne smemo namestiti v sosednje voliere, saj bo samček ves čas napadal sosednjega samca in snubil njegovo samičko. V času parjenja moramo pazljivo nadzorovati parček, ker je samec v tej fazi nevaren samički in jo nenehno lovi, če ga ne sprejme.


Temp. občutljivost: živali so zelo odporne in lahko zimo preživijo brez težav na prostem, celo kopajo se pogosto pri hladnem vremenu.


Življ.doba: 25 – 30 let.
Vel. obročka: 5,5 – 6,0 mm.


Prednosti: lepe ptice z mnogo rdeče barve, živahne, vedno v gibanju, niso preveč glasne, imajo prijetno zveneč glas.


Slabosti: zelo težko se udomačijo, niso govorci.



 



Ogledov: 19603 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice