« Nazaj

NIMFE – rod NYMPHICUS

Naprej »

Opis vrste:

Domovina: travniške stepe v notranjosti Avstralije. Živijo na istih področjih kot skobčevke in se enako kot one po pokrajini selijo za hrano.


Vrste in podvrste: nimfa  (Nymphicus hollandicus) je edina predstavnica svojega rodu in nima podvrst; njena značilnost je gibljiva čopka na glavi.


Dolžina: 32 – 34 cm.


Barvni znaki: samčki so škrilastosive barve, glave in čopke imajo rumenooranžne, lička rdeča, spodnji del repa pa črn.
Samičke so bolj medlih barv, s spodnje strani repa pa imajo sivo- rumene prečne proge. Glavo imajo sivo z bledo oranžno liso. Mladički do 8 mesecev so podobni samičkam, s tem da imajo krajše repe in kljune rožnate barve. Spol jim lahko določimo komaj po prvi menjavi perja.
Nimfe se pojavljajo v številnih prekrasnih barvnih variantah; pastelno sive, cimetne, beloglave, lisaste, perlaste, rumene, srebrne, lutino in albino.


Hrana: podobno kot avstralski ploščatorepi papagaji.


Razmnoževanje: nimfe so spolno zrele z 9 meseci, vendar jih je najbolje pariti, ko napolnijo prvo leto starosti. Valijo v vsakem gnezdu, v praksi pa so se pokazala najprimernejša gnezda dim. 20 x 25 x 30 cm, z vhodno odprtino 6 – 7 cm. Dno mora biti izdolbljeno ter pokrito s tanko plastjo oblancev. Samička položi 4 do 7 jajčk, a dober in močan razplodni par lahko letno vali 3 do 4 krat. Po tretjem gnezdenju mu je dobro omogočiti najmanj 3-mesečni odmor, saj lahko v treh gnezdih izvalita celo do 20 mladičev, kar je izreden napor. Valita 19-21 dni, izmenično oba spola. Mladiči poletijo čez mesec dni, nato jih starši hranijo še tri tedne. Gojitelji v Evropi razmnožujejo te ptice že več kot 100 let.


Temp. občutljivost: prenesejo tudi nižje zimske temp. do -15ºC.


Nadarjenost: so dobri govorci in pevci. Tudi žvižgajo lepo, samčki prekašajo samičke.


Življ. doba: 18 – 20 let
Vel. obročka: 5,5 mm.


Prednosti: imajo čudovit značaj, so mile, mirne in odporne. Hitro se udomačijo, so poceni in zelo privržene lastniku, dobro oponašajo, glede na velikost dolgo živijo, imajo dosti barvnih mutacij. Skratka, idealne ptice srednje velikosti za ljubitelje ali mlade gojitelje.


Slabosti: občasni prodorni žvižgi samcev.



 



Ogledov: 20403 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice