« Nazaj

KAKARIKIJI – rod CYANORAMPHUS

Naprej »

Opis vrste:

Domovina: Avstralija, N. Zelandija in okoliški otoki.
 
Vrste in podvrste: rod Cyanoramphus predstavlja 5 vrst papagajev, od katerih sta dve izumrli. Pri naših gojiteljih sta najbolj zastopana rdečečeli kakariki ali papagaj kozica
(C. novaezelandiae) in rumenočeli kakariki ali papagaj skakač (C. auriceps). Tretji vsaj v Sloveniji najredkejši je oranžnočeli kakariki (C.malherbi). Rdečečeli kakariki ima 7 podvrst.


Dolžina: 23 – 27 cm.


Barvni znaki: osnovna barva je zelena z rdečim, rumenim ali oranžnim čelom. Samičke zlahka ločimo od samčkov, ker so manjše, z manjšimi barvnimi znaki.
Barvne mutacije so cimetna, rumena in lisasta rumeno-zelena.


Hrana: jedo mešanico zrnja za srednje papige, ter dosti sadja in zelenjave. Občasno jim lahko ponudimo kuhano piščančje meso ali mokarje. So vsejedi.


Razmnoževanje: vel.gnezda 20 x 20 x 30 cm; 6 – 9 jajčk, valijo 19 dni, mladiči ostanejo v gnezdu 35 dni. Rade se množijo in zelo so plodne.


Nadarjenost: oglašajo se nežno meketajoče – odtod tudi njihovo ime, za govor niso nadarjene.


Posebnosti: ker brskajo kot kokoši, pazimo, da imajo suha in čista tla; rade se kopajo.


Splošno: kakarikiji so bili okrog leta 1960 tik pred izumrtjem. Vendar je vlada N.Zelandije zadnjih sto primerkov, ki so jih polovili v naravi, z načrtnim programom gojenja v ujetništvu razmnožila in čez pet let uspešno vrnila v divjino 2.500 ptic. S tem je bila populacija v naravi rešena.
Papige so v konvenciji o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami uvrščene v najvišjo stopnjo zaščite (CITES 1). Mnogi slovenski gojitelji so zato gojenje teh ptic – čeprav so se odlično razmnoževale – zaradi komplikacij z dokumentacijo opustili.


Vel. obročka: 5,0 mm.


Prednosti: ta vrsta papagajčkov je v našem prostoru relativno nova in po krivem zapostavljena. Udomačeni ptički so namreč silno simpatični in vedno v gibanju. Imajo edinstveno obnašanje, v trenutku tekajo po tleh, v naslednjem že švigajo po zraku. Značajsko so tihe ptice, zelo lepo se udomačijo, primerne so za začetnika.


Slabosti: niso pretirano atraktivne, ne oponašajo zvokov iz okolice.



 



Ogledov: 18006 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice