Warning: main(tellafriend.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/eklektus.com/httpdocs/leksikon/detail.php on line 176

Warning: main() [function.include]: Failed opening 'tellafriend.php' for inclusion (include_path='.:lib64/php') in /var/www/vhosts/eklektus.com/httpdocs/leksikon/detail.php on line 176
« Nazaj

TRAVNIŠKI PAPAGAJI – rod NEOPHEMA

Naprej »

Opis vrste:

Domovina: naseljujejo suhe stepske pokrajine kontinentalne Avstralije.


Vrste: rod Neophema predstavlja 7 vrst neverjetno lepih in elegantnih papagajčkov.
To so: burkove papige (N. bourkii), elegantne (N. elegans), modroperute (N. chrysostoma), zlatotrebuhe (N. chrysogaster), skalne (N. petrophila), bleščeče (N. splendida) in turkizne
(N. pulchella). Podvrst nimajo, merijo pa od 20 – 23 cm.


Barvni znaki: pri samčkih po barvi izstopajo burkovi papagajčki, ki so rozardečkasti s primesmi rjavih in modrih barvnih tonov.
Druga skupina med sabo zelo podobnih papagajev so elegantni, modroperuti, zlatotrebuhi in skalni neopheme. V glavnem so olivno-zelene barve z rumeno-zelenim trebuhom ter temno modro črto na čelu in zunanjem robu perutnic.
Najlepši v rodu travniških papagajčkov so bleščeči in turkizni samčki, ker imajo perje raznolikih barv, ki so ostro razmejene po telesu.
Samičke so malenkost manjše in pri vseh vrstah barvno posnemajo samčke, le da so preprosteje obarvane kot omikani partnerji. Pri vrstah, ki imajo čelno progo, je ta ožja in manj izrazita, pri bleščečih in turkiznih pa samičke nimajo rdeče barve na prsih in perutnicah.
Mladički so podobni samičkam do osmega meseca starosti, ko se dokončno obarvajo in spolno dozorijo.
Pri bleščečih in turkiznih papigah obstaja neverjetno število barvnih mutacij, pri ostalih vrstah pa predvsem v rumeni in modri barvi. Tudi križanja so že uspela med skoraj vsemi vrstami.


Hrana: ker so to polpuščavske ptice, dajejo pri hrani prednost suhemu zrnju, ki vsebuje moko. Ta se nahaja v svetlem semenu, prosu, luščenem ovsu in semenih trav. Kot dodatno hrano jim polagamo jabolka, korenček, jagodičevje, regrat, kurja črevca, čeprav niso pretirani ljubitelji sveže zelenjave in sadja. Ko pitajo mladiče, pa jim dodajamo tudi jajčno mešanico.


Razmnoževanje: spolno dozorijo v starosti 8 – 10 mesecev, toda tako mladih ptic še ni priporočljivo pariti. Ponudimo jim gnezdo dim. 18x20x30 cm, vendar rade gnezdijo tudi v prašni jamici na tleh, če so le s primernim grmičkom zaščitene pred neželjenimi pogledi. 2 – 3 krat letno položijo 4 – 7 jajčk in jih valijo 19 - 21 dni. Mladički ostanejo v gnezdu 28 - 30 dni.
 
Temp. občutljivost: vse vrste papagajev iz rodu Neophema so nekoliko mehkužne - nežne. Najbolje je, če ostanejo čez zimo v zaprtem prostoru.


Nadarjenost: papagajčki se oglašajo s šibkim prijetnim glasom in ne oponašajo zvokov.


Življ. doba: 8 – 10 let.
Vel. obročka: 3,8 – 4,0 mm, odvisno od vrste.


Prednosti: to so papigice nežnih telesnih konstrukcij, presenetljivo lepe, zelo priljubljene, elegantne in pisane. So majhne in potrebujejo malo prostora. Včasih so bile dragocena redkost.


Slabosti: ne govorijo, glede na velikost so precej drage, slabo so odporne proti boleznim in vremenskim vplivom.



Ogledov: 14991 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice