« Nazaj

VRABČJE PAPIGE – rod FORPUS

Naprej »

Opis vrste:

Domovina: Južna Amerika


Vrste in podvrste: rod  Forpus predstavlja 7 vrst in 14 podvrst malih vrabčjih papagajev. V ujetništvu se najpogosteje pojavljajo 3 vrste: zeleni vrabčji papagaj (Forpus passerinus), sijajna vrabčevka (F. coelestis) in turkizna vrabčevka (F. cyanopygius).
Manj znane vrste so: črnokljuni (F. sclateri), modrokrili (F. xanthopterygius), rumenkasti (F. xanthops) ter vrabčevka z očesnim obročkom (F. conspicillatus). To so najmanjši papagaji in merijo samo 10 do 13 cm.
 
Barvni znaki: so pretežno zelene barve s svetlejšimi in temnejšimi odtenki na hrbtu. Spola se razlikujeta med sabo po tem, da imajo samčki pege modre barve na trtici, robovih kril in repu, pri določenih vrstah tudi kolobar modre barve okrog oči. Samičke so svetlejše barve, po trebuhu rumenkaste in z manj modrimi oznakami po telesu. Mladiči so manjši in podobni samičkam.
Barvnih mutacij ni veliko, rumena in modra obstajata le pri sijajni vrabčevki.
 
Hrana: te ptice konzumirajo semensko mešanico za srednje papige, dodatno jim polagamo nakaljeno zrnje in jajčno mešanico, kot vse J.ameriške papige pa ljubijo tudi sadje in zelenjavo različnih vrst, oboje v večjih količinah.


Razmnoževanje: spolno dozorijo v prvem letu življenja. Potrebujejo valilno škatlo dim. 15 x 15 x 25 cm z vhodno odprtino 3 do 4 cm. Samička položi 3 – 5 jajčk in vali 18 - 20 dni. Mladički ostanejo v gnezdu 4 – 5 tednov, odvisno od vrste, ki ji pripadajo. Letno valijo 2 – 3 krat.


Posebnosti: ime so dobile po simpatičnem klicanju, ki je podobno oglašanju našega domačega vrabca. So precej plašne, zato jih je težko udomačiti. Ker se neprestano gibljejo, potrebujejo večjo kletko. Minimalna velikost prostora za valilni par ali manjšo jatico pa je 200 x 100 cm, sicer zaradi utesnjenosti postanejo prepirljive in napadalne.


Temp. občutljivost: pozimi jih moramo držati v ogrevanih prostorih.


Nadarjenost: simpatično žvižgajo, za govor niso nadarjene, najbolje jih je imeti v paru.


Življenjska doba: 8 – 10 let.
Vel. obročka: 3,8 mm.


Prednosti: najmanjši papagaji miniaturnega telesa, zanimivih oblik, s prijetnim žvižganjem. Če je parček usklajen, je poln veselja in življenjske radosti. Nega in hrana sta preprosti.


Slabosti: precej težko se popolnoma udomačijo, ne oponašajo zvokov iz okolice, če imamo samo en primerek, običajno apatično čepi na vejici.





Ogledov: 17972 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice