« Nazaj

PAPIGE SKOBČEVKE - rod MELOPSITTACUS

Opis vrste:

Domovina: celotna Avstralija, razen obalnega področja. Po pokrajini se klatijo za hrano.


Vrste in podvrste: rod sestoji iz samo ene vrste (Melopsittacus undulatus) in nima podvrst. 
 Divje ptice so velike od 14-16 cm, tekmovalne standard papige pa so večje in težje, dolžine do 24,5 cm.


Barvni znaki: samčki so enakih barv kot samičke, običajno malo močnejše postave, nosne kožice-voščenice imajo od svetlo do kobaltno modre barve. Albino in lutino primerki imajo voščenice rožnate barve. Samičke so nežnejše zgradbe, spola pa ločimo po voščenici, ki je pri njih  od svetlo do temno rjave barve.
Vsako pero na hrbtu in tilniku obroblja svetlejši rob v barvi ptice,  odtod izvira tudi njihovo ime. Na območju grla, ki je v osnovni beli ali rumeni barvi,  imajo skobčevke 6 črnih lis v obliki pikic. Obe stranski piki do polovice prekriva vijoličasta lisa. Perje je bleščeče.
Mladički so manjši kot starši, imajo črne oči, manj bleščeče perje in na čelu prečne tigraste proge.


Barvne mutacije: divje ptice v naravi so samo svetlo zelene barve. Vse ostale naključne mutacije plenilci takoj izločijo, ker so preveč vidne v jati. Človek je od leta 1840, ko so skobčevke prvič uvozili v Anglijo, ustvarjal nešteto prekrasnih barvnih vrst. To so zelene in modre v vseh barvnih odtenkih ter vijoličaste, sive, rumene, bele, albino, lutino, cimetaste, lisaste in opalini. V zadnjem času se pojavljajo tudi rdeče ptice; skratka, najdejo se primerki vseh barv, razen črnih in rjavih.


Hrana: te ptice so glede hrane zelo skromne. Ponudimo jim semensko mešanico, ki je sestavljena iz belega ali rdečega prosa, luščenega ovsa, svetlega semena ter manjše količine konoplje. Prava poslastica je nedvomno bar, ki kar celega obesimo v kletko. Od časa do časa jim ponudimo jajčno mešanico, minerale, vitamine, sadje in razno zelenjavo. Sveža voda mora biti vedno na razpolago.
 
Razmnoževanje: mlade skobčevke spolno dozorijo pri 9 mesecih starosti. Samička položi
4 – 6 jajčk in jih vali 18 – 20 dni. Mladiči opozorijo nase ob izvalitvi z glasnim čivkanjem. Gnezdo lahko mirno kontroliramo, ker ptice ponavadi niso preveč občutljive na motnje. Če jih primerno hranimo, se intenzivno razmnožujejo. Še preden se speljejo prvi mladiči, imajo v gnezdu že naslednja jajčka. Vendar je zaradi izčrpanosti razplodnega para potrebno ciklus prekiniti najkasneje po tretjem gnezdu. Takrat odstranimo samičko in za mladičke do konca poskrbi samček.
 
Temp. občutljivost: prenesejo blažje zimske temp. do -10 °C.


Nadarjenost: dobro oponašajo govor, samčki bolje kot samičke.


Življ.doba: ptički živijo v povprečju 10, v izjemnih primerih do 15 let.
Vel.obročka: 4,2 mm


Prednosti: so poceni ptice, nega in hrana sta preprosti, hitro se udomačijo, že pri mladi ptici lahko določimo spol, so dobre govorke, zelo odporne, imajo dosti barvnih mutacij.
Papige skobčevke so idealne ptice za v kletko in za gojitelja začetnika


SLIKE


2,3,4,5 - Bruno Čebulj


6 - Sarah Gilbert



 



















Ogledov: 1980974 Obvestite prijatelja o tej vrsti ptice