Agapornis
 


Simpatična drobna živahna bitja, z neverjetno energijo. Seveda, sem kot večina najprej opazil njihovo lepoto. In pričel se je nakup brez znanja. Telefoni, mejli, obiski pri osebah in pa seveda kilometri ki sem jih prevozil. Odločil sem se za 10 lepih primerkov, ki sem jih kupil pri različnih osebah. Logično, da sem imel najlepše mešančke na svetu (fišerje, personate, rosenkolise, mešančke) vse pomešano – same hibride. Literature malo, informacij zelo malo, zato sem se odlo
čil, da se včlanim v afriški klub agapornisov. Ker pa obstaja že veliko knjig, ki jih prodajajo v tujini sem se oskrbel tudi s tovrstno literaturo. Sam kupujem knjige na www.avianpublications.com.



Med iskanjem informacij pa sem naletel na dolgoletnega znanca, ki pa se nisva videla zadnjih deset let. To je g. Matej Grum izredni poznavalec in dolgoletni vzreditelj ter razstavljalec agapornisov. Vpeljal me je v svet vzreje, genetike, ter vseh drobnih skrivnosti. Zelo sem mu hvaležen za njegove primerke personat (med njimi tudi državni prvaki), ki mi jih je odstopil za začetek zares kvalitetne vzreje, seveda pa tudi za vse znanje, izkušnje, ki jih je prenesel name. Zaradi časa, prostora in seveda same kvalitete sva se odločila za skupno delo. Matej je prevzel selekcijsko vzrejo fišerjev, sam pa sem se specializiral samo na personate.



Imamo tudi nekaj rosenkolisov, predvsem zaradi ročnega hranjenja. (med vsemi, ki smo jih ročno hranili personate, fišerji, nigrigenisi ter rosenkolisi) so pokazali največjo mero udomačenosti, nežnosti. Več podatkov o tem pod ročno hranjenje. Predvsem me zanimajo personate kot so naravno zelena, temno zelena, (EF) olivna, (DF) modra, kobaltna, (EF) violetna (enojni EF in dvojni faktor DF) ter mauve.



Na naslednih straneh bom poskušal podati nekaj lastnih izkušenj za vse ljubitelje. Ker se ukvarjam predvsem z vzrejo personat bo prioriteta na tej vrsti.

 

 

 

                  © 2007 Robert Sekardi. Vse pravice pridržane.