Prehrana
 


Prehrana za agapornise je zelo enostavna. Osnova je semenska prehrana za male papige. Pri nakupu je potrebno paziti na datum proizvodnje. Hrane starejše od leta dni ne kupujemo. Vsekakor je boljše kupovati hrano priznanega proizvajalca, saj takoj opazimo čistost in je skoraj neprašna. Hrane morajo imeti toliko da jo je dovolj za en dan.



Zakaj sem pričel ravno z semensko hrano? Zato, ker imam tudi sam velikokrat nekaj težav pri nakupu ptice. Namreč samo takšno prehrano pozna. Potem še jabolko in potem se ustavi.


Seveda pa je to pomankljivo, saj ptice v naravi večine teh semen, ki jih kupujemo mi ne poznajo. To je naša navada, s katero navadimo ptico našega načina prehranjevanja. Zato jim moramo ponuditi raznoliko prehrano, kajti le s tem zadovoljimo vse prehrambne potrebe po vitaminih, mineralih, beljakovinah, ogljikovih hidratih.



Agapornisi so kot večina papig, papige navad. Prehranjujejo se točno s prehrano na katero jo navadimo. Niso izbirčni. Res pa je, da je potrebno teden, mesec, včasih tudi več, da papigo navadimo na novo stvar. Sam sem potreboval več kot mesec dni, da so pričeli jesti peteršilj. Je neverjetno bogat z različnimi vitamini. Dodajal sem ga solati. Ko pa je poskusil eden, je čredni nagon pričel delovati.


Sam uporabljam čim bolj raznoliko prehrano. Dnevno dobijo semensko hrano, jajčno hrano, bar, sipino kost imajo vedno, jabolko. Solato, korenje, koščke pomaranče, kiwija, peteršilj, česen (naraven antibiotik), kalčki, trdo kuhano jajce vsaj dva krat tedensko (jajce pustim samo eno uro v posodi, potem ga odstranim).



Zelo radi imajo bezgove cvetove, bezgove grozde, grozde jerebike, mlado koruzo na storžu, med poslastico sodi vsekakor regrad. Vse to je seveda sezonskega značaja, vendar lahko z malo domišljije izkoristimo tisto obdobje.


Med ostalo prehrano jim včasih lahko ponudimo sadne brikete, sir, kuhan riž in testenine. Seveda je še veliko druge različne hrane, ki jo agapornisi jedo. Tudi v svežih vejah vrbe, ki jo zelo radi glodajo je veliko rudninskih snovi.



Pravilna prehrana zagotavlja, da bodo naše ptice zdrave, živahne in seveda naš ponos. Hrana v največji meri vpliva tudi na razmnoževanje in je življenjsko pomembna takrat, ko samica leže jajca. Jajce mora namreč vsebovati vse sestavine, potrebne za razvoj novega osebka. V kolikor je hrana pomanjkljiva se pogosto zgodi, da zarodek v lupini ali kasneje mladič čez nekaj dni odmre.



Ali se ljudje prehranjujemo vsak dan? Jemo samo kruh in meso? In že imamo rešitev! Če samo pogledamo v naš hladilnik, po kuhinji, ugotovimo, da je potrebno samo malo domišljije in že lahko ponudimo našemu ljubljenčku neverjetno raznoliko prehrano, ki pa je vsekakor vir zdravja in dolgega življenja našega pernatega prijatelja.

 

 

 

                  © 2007 Robert Sekardi. Vse pravice pridržane.