Personata
 


Agapornis Personata je bila odkrita leta 1877 v severno-vzhodni Tanzaniji. Njihov teritorij se nahaja samo 60 kilometrov jugo vzhodno od prebivališča Fischeri agapornisov, njihovih bližnjih sorodnikov. Naravne pregrade onemogočajo parjenje teh dveh vrst. Njihovo prebivališče je rahlo gozdnata savana. Drevesa kruhovca pa so njihovo gnezdišče. Tako kot pri vseh vrstah agapornisov, samice izvalijo bela jajčka vsak drugi dan toliko časa, da je leglo polno. Veliki so 14,5 cm.



Telo te vrste je svetlo zeleno, glava pa je črne barve. Ovratnik rumene barve se razteza od vratu do prsi. Krila in hrbet sta zelene barve. V spodnjih predelih so bolj svetle barve. Del kril je rumene barve, stegno je temno modro na zeleni osnovi. Kljun je koralno rdeč, koža okoli voščenice in gola koža okoli očesa je bela. Noge so sive, kremplji pa črne barve.



Splošen problem teh dni je oranžna barva v rumenem ovratniku. Včasih oranžna barva prevlada rumeno barvo za nekaj milimetrov, včasih pa se razširi tudi na več kot polovico prsi. Glavni razlog za to barvno napako lahko iščemo v neselektivnem parjenju. Količina je bila bolj pomembna kot sama kvaliteta. Zaradi barvnih mutacij je bila originalna vrsta popolnoma prezrta. Danes je zelo težko najti svetlo zeleno personato, ki nima več različnih barvnih lis, in ki originalno barvo potiskajo v ozadje. Na srečo se tok spreminja v pravo smer, saj nekateri rejci po svetu poskušamo ponovno vzgojiti homogeno družino naravnih Personat. Ta naloga zahteva veliko časa in vztrajnosti. Tudi popolno barvno usklajen par svetlo zelenih Personat ne zagotavlja, da se bodo izvalili pravilno barvno usklajeni mladiči. Iz lastnih iskušenj boste videli, da se lahko iz normalno barvnih Personat lahko izvali leglo »oranžnih« Personat. Mutacije in oranžna barva lahko spijo skrite mnogo let preden se pojavijo. Zato, sploh če se ukvarjate z vzrejo, ne glede na to ali je to samo ljubiteljski hobi kjer imate samo en par, ali pa več parov upoštevajte pravilo. Kupujte pri samo zares kvalitetnih rejcih, ki vodijo rodovne knjige, kjer vidite celotno jato in kjer ugotovite, da vam lahko ponudijo ne samo papigo za nakup, ampak predvsem tudi zares strokovne informacije.



Prvi Personata agaponis je bil ujet v divjini in uvožen v Anglijo leta 1927. Kasneje so našli še pastelno zelene in pastelno modre. Ino-faktor originalno izvira iz Nyasa agapornisov. Sedaj obstajajo lutino (zeleni inos) in albino (blue inos) Personate. Občasno se poroča tudi o temno-okem clear, cinnamon in isabel pticah. Spremembe v notranji strukturi perja naredijo ptico temno-obarvano in tako se pojavi vijoličasta ptica. V Ameriki se glede mutiranja agapornisov orje vsa svetovna ledina. Pri tej vrsti ptic vse kaže, da je barvna mutacija neomejena. Vendar se zapomnite, da je v očeh mnogih ljubiteljev originalno normalno obarvana ptica najlepša od vseh (takšna kot živi v naravi).


Personata agapornis je smatran kot skupni prednik štirih belo-okih (white eye ring) vrst. Njihova znanstvena imena jasno namigujejo na njihovo bližnje sorodstvo med agapornis Personata, Fischeri agapornis, Black-cheeked agapornis ali A. nigrigenis in Nyasa agapornis ali A. Lilianae.


Personata in Fisheri na eni strani ter Nigrigenis in Nyasa na drugi strani predstavljajo še bližjo sorodstveno vez. Velikost in razred sta skoraj ista v obeh, prvi in zadnji prej omenjeni vrsti. Mešanci teh štirih vrst so zelo plodni. Tukaj je tudi poglavitni razlog, zakaj toliko nečistih vrst in toliko mešančkov. Hitra želja po mladičih, neznanje. Mešančki seveda tudi vedno oskrunijo obstoječe gnezdo čistih potomcev in nimajo nikakršne vrednosti.Nasvet. Svetlo zelene, temno zelene ter olivne Personate za vzrejo se vedno kupuje pri starosti enega leta. Nekatere se namreč izvalijo brez oranžnega ovratnika, nekatere z minimalnim, nekatere pa imajo zelo povdarjen oranžni ovratnik med črno in rumeno. Pri starosti enega leta, pa se pokažeta prava vrednost in sama kvaliteta.

 

 

 

                  © 2007 Robert Sekardi. Vse pravice pridržane.